Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen       Afslanken       Vetzuchtepidemie    

0 4 - 1 0 - 2 0 1 0

  Studie: bewegingsarmoede bestaat niet (International Journal of Obesity (2008) 32, 1256–1263.)

Alle verhalen over het tekort aan lichaamsbeweging en de vetzuchtepedimie moet je met korrel zout nemen. En misschien moet je ze zelfs maar vergeten. Dat is de conclusie die je trekt uit het artikel van de Maastrichtse hoogleraar Klaas Westerterp en de Schotse bioloog John Speakman.

Volgens een concern als Unilever is het een uitgemaakte zaak waarom we steeds dikker worden. We bewegen te weinig. Daarom steunt de multinational onderzoek naar beweging en programma's die mensen meer moeten laten bewegen.


Studie: bewegingsarmoede bestaat niet


Dat we gewoon teveel eten, en minder ijsjes moeten eten, daar gelooft gelooft de voedingsindustrie niet in. Er zijn geen goede of slechte voedingsmiddelen, volgens de industrie. Er zijn alleen goede of slechte voedingspatronen.
Studie: bewegingsarmoede bestaat niet
Of, om het met Unileverman Antony Burgmans te zeggen: 'Een Magnum hoort thuis in een gezond dieet, want het kan bijdragen tot een gevoel van welzijn en dus tot een goed leven'.

Niet minder Magnums eten, maar meer bewegen. Dat is wat we volgens de voedingsindustrie moeten doen als we slank willen blijven. Televisie, scooter, internet en auto hebben ons beroofd van onze lichaamsbeweging en ons dik gemaakt. Niet de Magnum.

In 2008 verscheen in de International Journal of Obesity een studie waaruit we de figuur van hieronder snaaiden. Je kijkt naar de ontwikkeling van het totale energieverbruik van 1990 tot 2005, dat is gecorrigeerd voor lichaamsgewicht, leeftijd en geslacht. Juist in de jaren negentig explodeerde het aantal mensen met overgewicht.


Studie: bewegingsarmoede bestaat niet


John Speakman is een bioloog die zich heeft gespecialiseerd in het energieverbruik van dieren. Als de onderzoekers de gegevens over het energieverbruik van de moderne mens - ja, de moderne mens die auto rijdt en TV kijkt - vergelijken met dat van apen, olifanten en andere dieren, dan zien ze dat ons energieverbruik [het zwarte vierkantje] net zoveel is als je van een organisme van onze afmetingen zou verwachten.


Studie: bewegingsarmoede bestaat niet


Nou zou het kunnen dat er met ons iets bijzonders aan de hand is. Volgens sommige humane biologen is de menselijke soort eigenlijk een geboren duursporter. In lichaamskracht zijn we geen partij voor roofdieren of onze naaste familieleden die door de bomen slingeren, maar ons vermogen om langere tijd actief te zijn is onovertroffen in het dierenrijk.

Whatever. Maar of we nu genoeg of te weinig bewegen, het idee dat te weinig beweging ons de laatste decennia dik heeft gemaakt is op basis van deze gegevens onwaarschijnlijk.

"Of course, obesity can only result from an imbalance between intake and expenditure", concluderen de onderzoekers. "On the basis of these analyses, the data indicate that reduced energy expenditure due to lowered physical activity expenditure is unlikely to have fuelled the obesity epidemic."

De te dikke Nederlandse buik is toch heus het gevolg van teveel Magnums. Sorry, Antony.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken