Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & suppletie       Testosteron & leefstijl       Anabolen & studies       Anabolica & risico's    

1 7 - 0 7 - 2 0 0 9

  Striant minder efficiënt dan testosteronpleister (J Clin Endocrinol Metab. 2004 May;89(5):2039-43.)

Als je afgaat op het abstract, dan met je het testosteronpreparaat Striant stukken beter af dan als je testosteronpleisters op je schouders plakt. Maar als je het integrale artikel dat Engelse en Duitse artsen publiceerden in de Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism leest, dan weet je dat je je goede geld beter niet aan Striant kunt besteden.

Striant
Striant [je ziet hem hiernaast] ziet eruit als een soort contactlens. Je plakt hem niet op je oog, maar op je tandvlees. Daar blijft hij dan twaalf uur zitten, en geeft dan testosteron af. Het hormoon glipt dankzij stoffen als polycarbophyl door je tandvlees je lichaam in.

De onderzoekers deden een experiment met een kleine zeventig mannen, die gemiddeld zon vijftig jaar oud waren en te weinig testosteron aanmaakten. De helft van de mannen plakte zeven dagen lang elke dag een testosteronpleister op het door farmaceut Watson geproduceerde Androderm, om precies te zijn. De andere helft schoof tweemaal daags een nieuwe Striant op zijn tandvlees.

Hieronder zie je hoe bij de verschillende groepen op dag 7 de testosteronspiegel zich over de dag ontwikkelde. De grote pijl geeft aan wanneer de mannen een Androderm op plakten, de kleine pijltjes geven aan wanneer de mensen een nieuwe Striant indeden. De testosteronspiegel bij de Striantgroep was hoger.


Striant minder efficiënt dan testosteronpleister


De figuur wekt de indruk dat Striant een betere keuze is dan Androderm. Dezelfde indruk geven cijfers over de concentratie estradiol en DHT. De Androdermgebruikers hadden bijvoorbeeld een concentratie DHT van 1.2 nanomol per liter. Bij de Striantgroep was dat 2.4 nanomol per liter.

Het onderzoek wordt een stuk minder positief als je gaat kijken hoeveel testosteron er nu precies in een Androdermpatch en in Striant zit. In een patch zit 5 milligram, en daar deden de proefpersonen dan een hele dag mee. In een Striant zit 30 milligram, en daarvan moet je er dus twee per dag in je mond stoppen.

Goed, de Striantgebruikers hadden een wat hoger testosteronspiegel dan de Androdermplakkers. Maar dat mag ook wel, als je twaalf keer meer testosteron gebruikt.

De maker van Striant, de farmaceut Columbia Laboratories, betaalde het onderzoek.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken