0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Insulineversterkers       Afslanksupplementen       Duursportsupplementen       Thee, groene thee & EGCG    

0 3 - 1 1 - 2 0 0 8

  Stof in groene thee versterkt werking insuline (J Med Food. 2008 Sep;11(3):429-34.)
De belangrijkste bioactieve stof in groene thee, EGCG of epigallocatechinegallaat, laat spiercellen meer glucose opnemen. Onderzoekers van de Koreaanse Kyung Hee University ontdekten hoe: EGCG [structuur hieronder] activeert, net als insuline, het enzym phosphatidylinositol (PI) 3-kinase.
EGCG
De Koreanen deden proeven met spieren van een rat in een reageerbuis. Voerden ze die cellen behalve glucose ook EGCG, dan konden die cellen bij een optimale concentratie zeventig procent meer glucose opnemen. Opvallend was dat er ook bij de hoogste concentratie EGCG geen spiercellen stierven. EGCG is dus niet cytotoxisch.
In de figuur hieronder zie je het effect van oplopende doses EGCG op de opname van glucose. De onderzoekers gebruikten insuline in een concentratie van 200 nanomol in een controlegroep. De blootstelling duurde een half uur.

Stof in groene thee versterkt werking insuline

Nu kunnen spiercelen grofweg via twee mechanismen glucose opnemen. De ene is via insuline en insulinemimmickers, en loopt over PI3K. De andere loopt over het eiwit AMPK, en dat wordt actiever door lichaamsbeweging. Dat is ook de reden waarom chemische sporters na fysieke activiteit soms insuline injecteren. Na training zuigen spiercellen zoveel glucose op, dat er geen glucose terechtkomt in vetcellen. Spuit je dan insuline, dan verloopt de opname van glucose door spiercellen alleen maar vlotter, en worden je vetlagen niet dikker. Dat kan wel gebeuren als je op andere momenten insuline gebruikt.
Omdat de Koreanen wilden achterhalen via welk mechanisme EGCG nu precies werkt, herhaalden ze hun proeven met twee verschillende blokkers. Eentje daarvan, LY294002, blokkeert de werking van PI3K. Die blokker heet in de figuur hieronder LY. Gooiden de Koreanen LY bij hun spiercellen, dan was het afgelopen met het stimulerende effect van EGCG op de opname van glucose. Toen wisten de onderzoekers dus meteen hoe EGCG precies werkt.

Stof in groene thee versterkt werking insuline

De onderzoekers willen meer weten over EGCG en glucose omdat ze denken aan manieren om via voeding en supplementen diabetes-2 te verzachten. Maar voor sporters zijn hun resultaten uiteraard ook interessant. Ze onderbouwen de werking van producten met groene thee als energizer voor de training. En misschien ook na de training. Groene thee stimuleert de verbranding van vet tijdens cardiosessies. Als groene thee dan ook nog de opname van glucose verhoogt, dan is groene thee nog interessanter geworden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken