Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duurtraining       Aminozuren       Superfoods       Duursport & voeding    

1 2 - 0 1 - 2 0 0 9

  Stimulerende werking van energy drink Redline op sporters is minimaal (J Int Soc Sports Nutr. 2009 Jan 6;6(1):2.) Redline Extreme is een prijzig energiedrankje met - voor een energiedrankje - nogal exotische samenstelling. Drink je het spul, dan weet je niet wat je overkomt, als je fabrikant Vital Pharmaceuticals moet geloven. "Redline Extreme induces an intense Freeze and Burn sensation while also making your entire body quiver with innovative muscle energetic compounds".
Woohah.
Stimulerende werking van energy drink Redline op sporters is minimaal
Valt reuze mee, ontdekten supplementenonderzoekers van The College of New Jersey.
In Redline Extreme zitten geen suikers, maar wel vitamines, aminozuren en extracten. Je ziet de samenstelling hieronder. Opvallend is dat het label van veel bestanddelen geen precieze hoeveelheden noemt. Voor hetzelfde geld zijn de hoeveelheden dus minimaal. Wel genoemd is de concentratie cafeïne - en die is hoog genoeg om een beetje effect te hebben. Bij de juiste proefopzet.


Stimulerende werking van energy drink Redline op sporters is minimaal


De onderzoekers lieten 12 studenten, die veelvuldig een gym bezochten, een dag geen cafeïne drinken. Daarna kregen de studenten een flesje Redline Extreme - inhoud: 120 milliliter - en deden ze een behendigheidsspelletje. Ze stonden in een kooi, waarin lichtjes opflikkerden. Die moesten ze op tijd aanraken. Een week later deden de onderzoekers hetzelfde experiment, maar toen kregen de proefpersonen een placebo.
De figuur hieronder vertelt je hoe vaak de Redline- en de placebogroep scoorden. De Redlinegroep deed het ietsiepietsie beter.


Stimulerende werking van energy drink Redline op sporters is minimaal


De proefpersonen moesten ook fietsen en sprintjes trekken. De onderzoekers vonden geen enkel effect van het energiedrankje.
Al met al is de stimulerende werking van Redline Extreme dus minimaal. Een kop koffie of sterke thee had waarschijnlijk dezelfde werking laten zien. Dat zie je bij onderzoek naar de effecten van energy drinks wel vaker.
Fabrikant Vital Pharmaceuticals heeft de studie betaald.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken