Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Horror & sensatie       Duurtraining       Rommelhok       Melatonine    

0 7 - 0 8 - 2 0 0 7

  Steeds meer meisjes van zes gaan puberen (Daily Mail 7th August 2007)
In de Renaissance kregen jongens van achttien jaar pas een verlaagde stem. In de Victoriaanse tijd gingen meisjes pas op hun vijftiende puberen. In de jaren zestig gebeurde dat al als ze twaalf waren waren. En nu, vooraan in de 21ste
In de Renaissance kregen jongens van achttien jaar pas een verlaagde stem. In de Victoriaanse tijd gingen meisjes pas op hun vijftiende puberen. In de jaren zestig gebeurde dat al als ze twaalf waren waren. En nu, vooraan in de 21ste eeuw, zijn er al meisjes van negen, ja, zelfs zes jaar oud, die hormonaal volwassen worden.
eeuw, zijn er al meisjes van negen, ja, zelfs zes jaar oud, die hormonaal volwassen worden.
"By the time she was ten, men were trying to pick her up", zegt een moeder van een voorlijk pubermeisje. "It was a very worrying time and there was not much advice available."
De Daily Mail gaat dieper op het verschijnsel in, en signaleert dat de farmacie GnRH-analogen naar voren schuift als oplossing. Medicijnen als Gonapeptyl en Decapeptyl bevatten allebei als actieve stof het acetaat van het eiwitje triptoreline.
Triptoreline lijkt op het stuurhormoon GnRH. Dat is een ketentje van tien aminozuren. Het zesde aminozuur is glycine. Vervang je dat door D-tryptofaan, dan krijg je triptoreline. Triptoreline is de eenvoudigste GnRH-analoog.

In de Renaissance kregen jongens van achttien jaar pas een verlaagde stem. In de Victoriaanse tijd gingen meisjes pas op hun vijftiende puberen. In de jaren zestig gebeurde dat al als ze twaalf waren waren. En nu, vooraan in de 21ste eeuw, zijn er al meisjes van negen, ja, zelfs zes jaar oud, die hormonaal volwassen worden.

Door te spelen met de aminozuren van het GnRH-ketentje hebben chemici nog meer analogen gemaakt. Ze hebben allemaal een modificatie op de zesde positie, net als triptorelin, maar ook een modificactie op de laatste positie, rechts in de figuur. Sommige antagonisten moet je dagelijks nemen, andere maandelijks. De meeste moet je injecteren, sommige kun je in een inhaler stoppen.
De GnRH-analogen hebben met elkaar gemeen dat ze minder makkelijk afbreken, en daardoor de receptoren voor GnRH op de hypofyse blijven bezetten. De hypofyse geeft LH en FSH af als de receptoren voor GnRH eventjes worden geprikkeld en dan weer even niet. De analogen blijven de hypofyse echter prikkelen, en daardoor stopt de aanmaak van de stuurhormonen.
Zo kunnen GnRH-analogen de puberteit uitstellen.
Waarom jongens en meisjes vroeger dan normaal gaan puberen weten onderzoekers niet. Ongetwijfeld speelt de verbeterde voeding een rol, net als de toename van het overgewicht. Een andere mogelijke factor is de toenemende afwezigheid van vaders in het gezin. Volgens een theorie scheiden volwassen mannen feromonen af die de hormonale ontwikkeling van kinderen vertragen.
Weer een andere theorie beschouwt de verminderde hoeveelheid slaap door TV en internet als oorzaak. Omdat kinderen steeds later naar bed gaan, en steeds vaker blootgesteld worden aan kunstlicht, vermindert hun aanmaak van melatonine en komen ze sneller in de puberteit.
Weer een andere theorie zoekt de oorzaak in de toenemende stress waaraan onze samenleving kinderen blootstelt. Stress zou kinderen dwingen sneller hormonaal volwassen te worden.
En dan is er nog die theorie die de overheid het liefst onder het tafelkleed wil vegen. Volgens die theorie zijn het man-made stoffen zoals ftalaten die de hormonale verwarring veroorzaken. De vroegrijpe pubers zouden volgens die theorie kunnen samenhangen met het alsmaar groeiende aantal volwassenen dat geen kinderen meer kan krijgen.
Artsen zitten nu met hun handen in het haar. Ze weten eerlijk gezegd zelfs nog niet of het aantal piepjonge pubermeisjes daadwerkelijk toeneemt. In Engeland loopt op dit moment de Children Of The 90s-study. Daarin volgen onderzoekers twaalfduizend kinderen die in de jaren negentig in Avon zijn geboren. Uit dat project moet blijken of het verschijnsel ook echt bestaat.

1 3 - 0 8 - 2 0 0 7

  Coach van zes-jarig marathonwonder gearresteerd (ANP 13 augustus 2007)
Biranchi Das is opgepakt. De Indiase justitie verdenkt de in India beroemde judo-coach van het mishandelen van de zes-jarige Budhia Singh. [Wikipedia]
Trainer Das adopteerde Singh, die is geboren in een sloppenwijk, drie jaar geleden van zijn moeder en trainde hem als een duurloper.
Budhia Singh
Toen de jongen nog maar vier jaar oud was liep hij afstanden van zestig kilometer. Hij was meteen beroemd en trad op in TV-commercials.
Artsen spraken er schande van. Toen Singh in 2006 een afstand wilde lopen van zeventig kilometer, plukten hulpverleners de jongen vijf kilometer voor jongen van de weg omdat hij uitputtingsverschijnselen zou vertonen. In het ziekenhuis ontdekten artsen dat de jongen was ondervoed en leed aan bloedarmoede en cardiological stress.
Door de publiciteit - de prestatie was goed genoeg voor een record - kreeg Budhia Singh een professionele coach en zocht zijn moeder weer contact met hem. Maar nu beschuldigt diezelfde moeder de coach van mishandeling.
"Biranchi Das was beating him up regularly", zei moeder Sukanti Singh. "He even once tied Budhia up from a ceiling fan and threw hot water on his body." [AP August 13, 2007] [Offline]
De berichtgeving doet je trouwens twijfelen aan moeder Singhs betrouwbaarheid. Ze heeft zoonlief al eens willen verkopen aan kinderliefhebbers in een naburige dorp.
Coach Das ontkent de aantijgingen. De littekens die moeder en kind aanvoeren als bewijsmateriaal zouden dateren uit de periode voordat hij Budhia Singh onder zijn hoede nam. [BBC 13 August 2007]
De YouTube-clip hierboven is van een documentaire over de controverses rond Budhia Singh. Is het misdadig om een kind van vier, vijf jaar te laten harlopen?
Ja, zeggen sport-experts, artsen en overheidsfunctionarissen in de documentaire. Ze bedoelen het ongetwijfeld goed, maar zij nemen geen kinderen uit sloppenwijken op in hun gezin.
Moeilijke zaak.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken