Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Antioestrogenen & opstarters       Detectie van anabolen    

1 6 - 0 6 - 2 0 0 4

Stanozolol is een zwak oestrogeen

Stanozolol doet iets met de receptor voor estradiol. Dat concluderen twee Amerikaanse onderzoekers uit proeven met jonge vrouwtjesratten. Daarin deed stanozolol dingen die je niet van een anabool steroid zou verwachten, maar wel van een zwak oestrogeen. Of een antioestrogeen.

Stanozolol
De onderzoekers keken naar de effecten van anabolen op vrouwelijke proefdieren omdat studies melden dat vooral het aantal vrouwelijke gebruikers groeit. Toch is er over de effecten van anabolen bij vrouwen weinig bekend. Vooral over effecten op meisjes die nog niet in de puberteit zijn weten we weinig. Daarom injecteerden de Amerikanen vrouwtjesratten die nog niet geslachtsrijp waren eenmalig met stanozolol. Werden de ratten eerder geslachtsrijp? Of juist later? Dat wilden de onderzoekers weten.

De Amerikanen injecteerden hun dieren met 5 milligram per kilo lichaamsgewicht stanozolol op oliebasis. Een controlegroep kreeg alleen een injectie met olie. Vervolgens keken de onderzoekers wanneer de vagina zich opende en wanneer de menstruele cyclus op gang kwam.

De injectie vond plaats op de 21ste dag in het leven van de ratten. De figuur hieronder vertelt op welke dag de vagina zich opende en de eerste estrus plaatsvond. De estrus is de periode in de menstruele cyclus van ratten waarin ze bereid zijn tot paren.


Stanozolol is een zwak oestrogeen


Het sterretje geeft aan welke waarde significant veranderde: het openen van de vagina. Dat stanozolol niets deed met het opstarten van de menstruele cyclus werd duidelijker toen de onderzoekers de proef herhaalden met verschillende doseringen stanozolol. Wel bleek dat hoe hoger de dosering stanozolol was, des te eerder de opening van de vagina plaatsvond [OV].


Stanozolol is een zwak oestrogeen


Dat stanozolol iets doet met de receptor voor estradiol bleek toen de onderzoekers de proef nog eens herhaalden, maar dan met antiandrogenen en antioestrogenen. Zoals je hieronder ziet had het antiandrogeen flutamide geen invloed op de stimulerende werking van stanozolol op het openen van de vagina. Het antioestrogeen ICI wel. Zowel flutamide en ICI blokkeren androgeenreceptoren en voorkomen dat er hormonen aan koppelen.


Stanozolol is een zwak oestrogeen


De onderzoekers herhaalden de proef met DHT-propionaat om zeker te weten dat de androgeenreceptor er niks mee te maken had. Er was geen effect.


Stanozolol is een zwak oestrogeen


Nu was er nog de mogelijkheid dat stanozolol indirect de aanmaak van estradiol opstartte. Het anabool zou bijvoorbeeld in de hersenen iets kunnen veranderen, waardoor die de eierstokken vervroegd stimuleren om hormoon aan te maken. Daarom herhaalden de onderzoekers de proeven nog maar eens met ratten zonder eierstokken. Weer versnelde het anabool het openen van de vagina.


Stanozolol is een zwak oestrogeen


Stanozolol interacteert dus met de oestrogeenreceptor. Een volwaardig oestrogeen is het niet. Was het dat wel, dan had het ook de dag van de eerste estrus dichterbij gebracht.

Slot

Al in de jaren zeventig ontdekten sporters dat de toevoeging van stanozolol aan testosteronkuren niet alleen het anabole effect versterkte, maar bij sommige gebruikers ook de kans op gyno verminderde. Dat gegeven en deze studie zouden wel eens iets met elkaar te maken kunnen hebben.

Whitney AC, Clark AS. Effects of acute stanozolol treatment on puberty in female rats. Biol Reprod. 2001 May;64(5):1460-5. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken