0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Cosmeceuticals       Vergeten anabolen    

1 2 - 0 6 - 2 0 0 9

  Stanozolol houdt de huid jong (J Invest Dermatol. 1998 Dec;111(6):1193-7.)

Het anabole steroid stanozolol [structuurformule hieronder] stimuleert in huidcellen de aanmaak van procollageen I en III. Dat zijn nou precies de elastische structuren die wegslijten als de houd veroudert onder invloed van licht of photoaging. Photoaging is de belangrijkste vorm van huidveroudering.

Stanozolol
Het effect van stanozolol op huidcellen staat beschreven in een studie uit 1998, waarin onderzoekers van de University of Miami proeven doen op menselijke huidcellen of fibroblasten. Stellen de onderzoekers fibroblasten in reageerbuizen bloot aan stanozolol, dan neemt daardoor de aanmaak van collageen - een eiwitstructuur die bindweefsel sterk en soepel maakt - toe met 35 procent.


Het anabole steroid stanozolol stimuleert in huidcellen de aanmaak van procollageen I en III. Dat zijn nou precies de elastische structuren die wegslijten als de houd veroudert onder invloed van licht of photoaging. Photoaging is de belangrijkste vorm van huidveroudering.


Je kijkt naar de opname van gemerkt proline door de cellen. Proline is een aminozuur dat je in collageen veel tegenkomt. De gemeten toename is niet zo groot, maar de onderzoekers benadrukken dat ze in de proef geen andere groeifactoren hebben gebruikt. Dan is 35 procent heel wat.

In de huidcellen nam vooral de aanmaak van procollageen I en III toe. Dat zie je hieronder.


Het anabole steroid stanozolol stimuleert in huidcellen de aanmaak van procollageen I en III. Dat zijn nou precies de elastische structuren die wegslijten als de houd veroudert onder invloed van licht of photoaging. Photoaging is de belangrijkste vorm van huidveroudering.


De onderzoekers herhalen hun proeven met testosteron, maar testosteron heeft geen verjongend effect. In een eerder verschenen Britse studie, die qua opzet lijkt op het onderzoek uit Miami, bleken ook de anabolen oxymetholone en nandrolon de aanmaak van collageen in huidcellen niet te verhogen. [Agents Actions. 1992 Mar;35(3-4):232-7.] Dik kans dus dat van alle androgenen alleen stanozolol het effect heeft.

Ook in gewrichten zit collageen. Dat stanozolol ook een stimulerend effect op de gewrichten heeft is niet waarschijnlijk, ook al hebben anabolengoeroes dat wel eens geopperd. [mesomorphosis.com] Al in de late jaren tachtig van de 20ste eeuw ontdekten Britse onderzoekers dat huidcellen wel meer collageen aanmaken door stanozolol, maar cellen uit gewrichten niet. [Agents Actions. 1989 Nov;28(3-4):279-82.]

Hoe dat precies kan weten de onderzoekers niet. In hun experimenten bleek dat stanozolol in ieder geval bij huidcellen iets doet met de progesteronreceptor. Maar de cellen uit de gewrichten waarmee de onderzoekers proeven deden hebben ook progesteronreceptoren. De onderzoekers houden het er maar op dat stanozolol iets doet via een onbekende receptor. [Agents Actions. 1994 Mar;41(1-2):37-43.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken