Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Krachttraining & voeding       Medische horror       Krachttraining       Ongewone anabole methoden    

0 3 - 0 8 - 2 0 1 0

  Spieren ijshockeyspeler breken af door afknijpkrachttraining (Clin J Sport Med. 2010 May;20(3):218-9.)

Bij afknijpkrachttraining gebruik je lichte gewichten, maar toch betekent een afknijpkrachttraining een flinke belasting van je spieren. Je kunt het volume van een afknijpkrachttraining beter stapje voor stapje opbouwen, schrijven Noorse fysiotherapeuten in de Clinical Journal of Sport Medicine. Ze beschrijven het geval van een sporter die na zijn eerste afknijpkrachttraining zoveel spierschade opliep dat hij in een ziekenhuis terechtkwam.

Spieren ijshockeyspeler breken af door afknijpkrachttraining
In hun artikel schrijven de Noren over een 31-jarige ijshockeyspeler, die 11 maanden eerder een operatie aan zijn knieschijven onderging. Ze hielpen de sporter weer op krachten te komen, maar durfden hem niet te laten krachttrainen met zware gewichten omdat zijn kniegewricht dat niet aankon.

Daarom lieten de therapeuten de sporter aan afknijpkrachttraining doen. Ze klemden zijn bovenbeenspieren af met een cuff en lieten de sporter leg-extensions uitvoeren: eerst een set van 40 reps met 12 kilo, en maakte daarna nog eens 4 sets van 15 reps met hetzelfde gewicht. Tussen de sets door pauzeerde de man 45 seconden.

Twee dagen na de training kreeg de man extreme spierpijn en ging naar het ziekenhuis. Artsen vonden in zijn bloed een creatinekinase van 12.400 eenheden/liter. Bij een creatinekinase van 10.000 slaan artsen meestal alarm. Die waarde betekent dat er genoeg spiereiwitten uit beschadigde spiercellen in het bloed terechtkomen om de nieren te beschadigen. Artsen spreken dan van rhabdomyolysis.

De man bleef 3 dagen in het ziekenhuis. De artsen dienden hem via een infuus vocht en electrolyten toe en lieten hem veel drinken. Toen zijn creatinekinasespiegel begon te dalen mocht de speler weer naar huis.

De onderzoekers denken dat afknijpkrachttraining veel "high–metabolic muscle stress" oplevert. Een paar dagen na reguliere krachttraining vliegt bij sommige beginners alsnog de creatinekinasespiegel omhoog. Dat kan kennelijk bij kaatsutraining ook gebeuren, ook al gebruik je gewichten van niks. Achteraf hadden ze de sporter tijdens zijn eerste training minder sets moeten laten maken, vinden de therapeuten. Ze hadden zijn lichaam een paar trainingen de tijd moeten geven om zich aan te passen.


Spieren ijshockeyspeler breken af door afknijpkrachttraining


Afknijpkrachttraining is het geesteskind van de Japanse bewegingswetenschapper en bodybuilder Yoshiaki Sato [hierboven]. Ook Sato zelf ondervond dat afknijpkrachttraining niet zonder risico's is, schrijft hij in The history and future of KAATSU Training. [Int. J. Kaatsu Training Res. 2005; 1: 1-5.]

Sato ontdekte afknijpkrachttraining toen hij in 1966 tijdens een Boeddhistische ceremonie zolang gehurkt moest zitten dat de bloedtoevoer naar zijn kuiten werden afgeklemd. Hij realiseerde zich dat zijn kuit aanvoelde alsof hij hem zojuist had getraind - en kwam op het idee om te gaan trainen met afgebonden spieren.

In 1967 legde Sato bijna het loodje door zijn trainingsmethode. "Numbness in my leg due to my reckless kaatsu [het Japanse woord voor afknijptraining] training routine became so severe that I was hospitalized", schrijft hij. "Up to that point I had ignored the numbness in my legs during training and continued with my training despite the discomfort. At one point, however I began experiencing an acute attack of shortness of breath. I went to the emergency room and was diagnosed with a pulmonary embolism."

De training had bloedstolsels doen ontstaan die bloedvaten in zijn longen afsloten.

Spieren ijshockeyspeler breken af door afknijpkrachttraining
Het afbinden van de bloedvaten is een kunst op zich, schrijft Sato. "When too much pressure is applied, the skin may turn pale, and if exercise is continued while too much pressure is being applied, thrombosis may occur. It is quite difficult to reduce blood flow by the appropriate amount in order to achieve beneficial effects."

In de loop der jaren heeft Sato met vallen en opstaan geleerd wat je tijdens afknijpkrachttraining moet doen en laten. In 2003 ontwikkelde hij de Kaatsu Master, een apparaat "which allows more precise pressure control and safer training instruction" [hierboven]. In Japan zijn er, op het moment dat Sato zijn stuk schrijft, 240 gecertificeerde trainers en 140 instituten die onderwijzen hoe je afknijpkrachttraining toepast. Als je zelf met afknijpkrachttraining wilt gaan experimenteren is het misschien een idee om eerst bij hen je licht op te steken.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken