Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Soja       Testosteron & leefstijl       Antioestrogene supplementen       Plantaardige eiwitten    

2 7 - 0 6 - 2 0 0 9

  Soja verlaagt testosteronspiegel mannen niet, zegt metastudie (Fertil Steril. 2009 Jun 11. [Epub ahead of print].)

Mannen maken niet minder testosteron aan als ze soja-eiwitten binnenkrijgen. Dat maken Amerikaanse voedingswetenschappers op uit een meta-analyse van bestaande studies, waarin mannen eiwitten uit soja of soja-isoflavonen kregen toegediend.

De onderzoekers gebruikten uitsluitend trials, waarin onderzoekers aan mannen eiwitten of isoflavonen gaven, en hun hormoonspiegels vervolgens vergeleken met die van andere mannen. Isoflavonen zijn difenolen die vastzitten aan soja-eiwit, en kunnen interacteren met de betareceptor voor estradiol. Een gram eiwit uit soja is goed voor ongeveer 3.5 milligram isoflavonen - eventuele suikerketens niet meegerekend.

De hoogste inname in de trials die de onderzoekers gebruikten was 450 milligram isoflavonen per dag. In de trials waarin mannen eiwitten kregen was de hoogste inname zeventig gram per dag. Gemiddeld duurde een trial 74 dagen. De figuur hieronder vertelt het effect op de totale testosteronspiegel. Onderaan in de figuur vertelt het ruitje het effect van alle studies bij elkaar. Voldoende gegevens over het effect op het biobeschikbare testosteron konden de onderzoekers niet vinden.


Soja verlaagt testosteronspiegel mannen niet, zegt metastudie


Het effect van soja en isoflavonen zou wel eens kunnen afhangen van je - waarschijnlijk door je genen bepaalde - bacteriepopulatie in je darmen. De onderzoekers noemen een studie waarin alle veertig proefpersonen dagelijks 110 milligram isoflavonen krijgen. De concentratie isoflavonen in hun bloed varieert echter met een factor 1500. De variatie van de actieve metaboliet equol varieert meer dan een factor 1000. "This finding is not surprising because only approximately 25% to 35% of Westerners possess the intestinal bacteria capable of producing equol", schrijven ze.

De onderzoekers keken ook naar het effect op het SHBG. Dat was nog kleiner dan het effect op testosteron.

Als dat klopt, dan nemen driekwart van de westerlingen niet genoeg isoflavonen op om hormonale effecten van soja-eiwitten te ondervinden. Ondervinden westerlingen die effecten wel, dan hoeven ze nog niet negatief te zijn. In sommige dierstudies gaan proefdieren door langdurige blootstelling aan isoflavonen juist meer androgenen aanmaken. Bij mannen heeft soja misschien een soortgelijk effect: in mannen verhoogt soja de omzetting van estradiol in inactieve metabolieten. In proeven op mannen met een lage testosteronspiegel verhoogt soja misschien daarom de concentratie androgenen. Dat effect is ook wel eens gevonden bij normale mannen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken