Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Gevaarlijke supplementen       Immuunsysteem       Testosteron & suppletie       Plantensteroïden    

1 0 - 0 1 - 2 0 0 9

  'Smilax', de dodelijke testosteronbooster (Am J Emerg Med. 1993 Mar;11(2):188-9.)
Zestien jaar oud, dit geweldige horrorverhaal in The American Journal of Emergency Medicine. De details zijn zo misselijkmakend en typerend dat jullie ze ongetwijfeld ook geweldig vinden. Vandaar deze traktatie uit de oude doos. Van ons, voor jullie.
Gewoon. Omdat het januari is en buiten het zonnetje schijnt.
Klaar voor?
Een marinier van achttien jaar oud meldt zich vroeg in de jaren negentig in paniek bij een eerste hulpafdeling van een ziekenhuis. Hij zit in een rolstoel en kwijlt. Slikken en praten kan hij nauwelijks meer, fluisteren nog wel.
'Smilax', de dodelijke testosteronbooster
De marinier denkt dat hij doodgaat - en verdomd, zo constateert de dienstdoende arts, dat zou best wel eens kunnen kloppen. De man kan bijna niet meer ademhalen. Alleen als hij zit en zich rustig houdt gaat het nog. Net.
Alles in zijn mond is opgezwollen. De tong van de man is gevoelloos, zo hard als steen en verschrikkelijk groot. Hij is zo groot dat hij nauwelijks meer in mond van de man past. Als de artsen de tong van de man met een spatel opzij proberen te wrikken, kunnen ze tussen het gehemelte en de tong van de man met moeite een ruimte van vier millimeter forceren.
In de hals van de man zitten bulten van vijf tot zes centimeter. Het zijn opgezwollen lymfeklieren. De lever van de man is in orde, en uit analyse van zijn bloed blijkt dat de concentratie van het leverenzym SGGT en de hoeveelheid witte bloedcellen is verhoogd.
De marinier krijgt antibiotica en ontstekingsremmende corticosteroïden. Daarna knapt hij geleidelijk op. Na drie dagen kan hij weer een beetje drinken. Zijn bloed is na tien dagen normaal.
Als hij nog in het ziekenhuis ligt, krijgt de marinier bezoek van een legerarts. Die vertelt de artsen van het ziekenhuis later waarom de man ziek is geworden. De marinier gebruikt al twee weken een legaal testosteronverhogend supplement gebruikt met 'smilax'. Welk supplement dat is durft hij niet te zeggen, maar het was een product dat hij onder zijn tong moest druppelen. Een voorbeeld van het soort product waaraan de arts refereert staat hierboven.
Als de artsen het geval van de marinier op een rijtje zetten, concluderen ze dat er meerdere factoren samenkomen.
'Smilax', de dodelijke testosteronbooster
Aan de ene kant lijkt er sprake te zijn van een extreme allergische reactie. Maar dat kan niet het hele verhaal zijn. Een anafylactische schok zou ook gepaard moeten gaan met samengeknepen luchtwegen en een lage bloeddruk. Het verhoogde leverenzym SGGT wijst bovendien op vergiftiging.
Op dat punt maakt de schrijver van het artikel, Janice Pearl, een rare draai. Ze gaat in supplementenwinkels op zoek naar producten met smilax. Ze kan alleen eiwitpoeders ontdekken, zoals het dan rete-populaire Anabolic Activator Hot Stuff, waaraan ook smilax is toegevoegd.
Anabolic Activator is nog steeds op de markt. [hotstuffnutritionals.com] Het bevat eiwitpoeder met een vrachtwagenlading van 'anabole componenten'. In de huidige Anabolic Activator zit bijvoorbeeld creatine en tribulus, in die van 1993 germaniumaspartaat en smilax - en nog veel meer.
De supplementenindustrie kwakt maar van alles bij elkaar, moppert Pearl. Ongetwijfeld zitten er zowel allegene als toxische componenten in Anabolic Activator, die samen de marinier bijna om zeep hebben geholpen. Het zou verboden moeten worden!
"Like illegal drugs, the use of 'ergogenic aids' and 'natural hormone boosters' may be denied", schrijft Pearl. "Since these products have the potential for severe acute and chronic toxicity, further investigation of their chemical composition and purity is needed." Jammer dat Anabolic Activator geen product is dat je onder je tong moet druppelen. Maar voor de rest klinkt het heel overtuigend.
O ja.
In de studie staat een cryptisch zinnetje dat onze aandacht trok. "Forty-eight hours prior to this illness the marine had received plague and typhoid immunizations. However, none of the 500 other marines who received these immunizations had experienced symptoms."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken