Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Adoniscomplex       Seks       Aantrekkelijkheid       Psychologie    

0 1 - 0 8 - 2 0 0 9

  Sexy vrouwen in Maxim maken mannen onzeker (Human Communication Research 35 (2009) 2858.)

Vrouwen worden onzeker over hun lichaam door het media-bombardement van afbeeldingen van ideale vrouwenlichamen. Bekend. Mannen worden onzeker door alle afbeeldingen van afgetrainde supermannen, die ze dagelijks op TV, in fitnessmagazines of computerspelletjes aanschouwen. Bekend. En nu vertellen Amerikaanse psychologen, verbonden aan de University of Missouri, dat mannen ook onzeker worden van de schaars geklede vrouwen in bladen als Stuff, Maxim en FHM. Nieuw!

Op mannen gerichte media als Maxim brengen mannen een dubbele boodschap. Aan de ene kant propageren ze een type vrouw dat slank en aantrekkelijk is en alleen maar komkommer eet, waarmee je als man beter iets kunt hebben dan met een vrouw die van paprikachips houdt. Aan de andere kant vertellen ze mannen dat ze veel in huis moeten hebben om zo'n vrouw te kunnen krijgen. De mannen in de lad magazines zijn vaak rijk, dragen prijzige kleren en zijn ook nog knap en gespierd. "The take-home message might be: relationships are important insofar as they provide opportunities for sex, but they are also dangerous because they introduce the possibility of being rejected", vatten de onderzoekers samen.

Omdat ze wilden weten of die theorie klopt, deden de onderzoekers proeven met mannelijke studenten. Die moesten materiaal uit lad magazines bekijken, en daarna vragenlijsten invullen. Aan de hand van de antwoorden konden de onderzoekers berekenen hoe zeker de studenten over hun lichaam waren,
Sexy vrouwen in Maxim maken mannen onzeker
hoe ze over hun lichaam dachten en of ze vonden dat ze met behulp van sport en dieet hun lichaam moesten verbeteren.

De onderzoekers deden experimenten waarin ze de ene groep van studenten de bladen lieten lezen, en de andere groep andersoortige verhalen over relaties te lezen gaven. De eerste groep las verhalen over hoe belangrijk pectorales zijn om onaards knappe vrouwen te behagen. De andere groep las over gewonen vrouwen die in interviews vertelden dat ze - bijvoorbeeld - geeks wel leuk vonden.

Na het lezen waren de studenten die de typische bladen-verhalen hadden gelezen onzekerder over hun lichaam geworden. Ze waren ontevredener, en meer bewust van hun uiterlijk. Hun vertrouwen in de omgang met vrouwen was verminderd, en vonden vaker dat ze aan hun lichaam moesten werken.

Echt helemaal nieuw zijn de resultaten niet. In een studie die in 1999 verscheen in Personality and Social Psychology Bulletin schreven psychologen van Northern Illinois University dat mannen die aan advertenties met schaars geklede vrouwen hadden gekeken zichzelf ineens minder gespierd vonden, en vaker zeiden dat ze eigenlijk wat meer spieren hadden willen hebben. [PSPB, Vol. 25 No. 8, August 1999 1049-1058.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken