Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

1 5 - 0 5 - 2 0 0 9

  Scheefgroei in gezicht door anabolen (Oral Surg Oral Med Oral Pathol Oral Radiol Endod. 2001 Nov;92(5):515-8.)

Artsen van het General District Hospital of Athens in Griekenland hebben een nieuwe - en ongetwijfeld zeldzame - bijwerking van anabolengebruik ontdekt. Bij een dertigjarige man die veel met gewichten trainde leidde een anabolenkuurtje in een maand tijd tot
Stanozolol
Methenolone
een scheefgroei in zijn gezicht.

Een week voordat de man een arts opzocht had hij links in zijn gezicht, bij zijn kaak, een verdikking ontdekt. Hij gebruikte anabolen, bekende de man. Hij zat nu al een maand in een kuur waardoor hij tot dusver zes kilo zwaarder was geworden. Hij injecteerde elke ochtend een ampul met vijftig milligram stanozolol [structuurformule hiernaast, boven], en injecteerde om de drie dagen vierhonderd milligram methenolone [structuurformule hiernaast, onder]. En nu was de linkerkant van zijn gezicht groter geworden.

De man had al een paar weken last van een pijnlijke kies in zijn rechtkaak. Het ding was gescheurd, gevuld, en uiteindelijk getrokken. Daarom kauwde hij al een paar weken met links. En dat, ontdekten de artsen toen ze een scan van de schedel van de anabolengebruiker maakten, was de oorzaak van
Scheefgroei in gezicht door anabolen
zijn scheve gezicht. Zijn linkermasseter - de kauwspier die de onderkaak tegen de bovenkaak aanduwt - was groter geworden. De rechtermasseter niet.

In de figuur hiernaast zie je de masseter. Het is de rode spier in de wangstreek. De scan van de bodybuilder zie je hieronder. De grijze halve cirkel rechts is de gehypertrofieerde masseter, die de man een assymmetrisch aangezicht had bezorgd. Hij zit op een wit ding tegen de huid. Dat witte ding is de kaak.


Scheefgroei in gezicht door anabolen


Om helemaal zeker te zijn van hun zaak namen de Grieken nog wat celmateriaal uit de vergrote kauwspier, en onderzochten dat in het lab. In het monster vonden de artsen spiervezels van het type 2A en 2B - snelle, sterke spiervezels, die reageren op krachttraining en anabole middelen.

Het artikel van de Grieken vertelt niet hoe het met de anabolengebruiker is afgelopen. De artsen hadden het idee om de gegroeide spier in te spuiten met de lokale spierverlammer Botox. Als de man de spier niet meer kon gebruiken, redeneerden de artsen, dan zou het ding vanzelf wel weer zijn oude vorm aannemen. Stom van die artsen. Tegenover een krachtsporter moet je natuurlijk nooit over een behandeling beginnen die spiermassa afbreekt. Ook al is het de spiermassa van een linker kauwspier.

"Unfortunately, the patient did not come back for follow-up", schrijven de Grieken beteuterd.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken