Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Preventie van kanker       Langer leven & leefstijl       Cafeïne       Kanker & beweging    

0 2 - 0 8 - 2 0 0 7

  Samen reduceren training en cafeïne de kans op huidkanker (Proc Natl Acad Sci U S A. 2007 Jul 31;104(31):12936-41.)
Als je vachtloze muizen dagelijks in een tredmolentje laat lopen, zijn hun huidcellen minder gevoelig voor huidkanker. Het toevoegen van een klein beetje cafeiïne aan hun drinkwater doet hetzelfde. Maar als je allebei doet, is het beschermende effect spectaculair.
Dat schrijven kankeronderzoekers van de State University of New Jersey in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze baseren zich op proeven die twee weken duurden.
De onderzoekers schatten dat de muizen dagelijks twee kilometer in hun molentjes aflegden. De hoeveelheid cafeine in hun bloed was gelijk aan die van gematigde koffiedrinkers, die een kop tot vier koppen koffie per dag drinken.
De gezamenlijke behandeling (cafeïne + beweging) resulteerde om te beginnen in een dramatisch verlies van lichaamsvet.

Samen reduceren training en cafeïne de kans op huidkanker

In de figuur hierboven staat Water voor de controlegroep. 0.1 CF en 0.4 CF staan voor twee verschillende doseringen cafeïne. De eerstgenoemde groep kreeg per drinkwater waarin elke milliter 0,1 milligram cafeïne bevatte. RW staat voor running wheel.
Toen de onderzoekers met ultraviolette straling huidcellen van de muisje beschadigden, zagen ze dat de gezamenlijke behandeling het aantal huidcellen dat stierf verhoogde. Dat wijst op beschermende effecten. De straling kan gezonde cellen veranderen in kankercellen. Celdood of apoptosis betekent dat het lichaam potentieel ontaarde cellen uitschakelt.

Samen reduceren training en cafeïne de kans op huidkanker

In de huidcellen van de muizen was de aanmaak van het zelfmoord-enzym casase-3 verhoogd. Dat verklaart de apoptosis, denken de onderzoekers.

Samen reduceren training en cafeïne de kans op huidkanker

Hoe kleine hoeveelheden cafeïne en lichaamsbeweging huidcellen ertoe aanzetten zich beter te beschermen tegen kanker weten de onderzoekers nog niet precies.

0 2 - 0 8 - 2 0 0 7

  Efedrine en steroiden in supplementen (Food Addit Contam. 2007 Mar;24(3):258-65.)
Het probleem van de vieze supplementen is nog steeds niet de wereld uit. Dat blijkt uit een studie van Italiaanse onderzoekers in Food Additives & Contaminants.
De onderzoekers onderwierpen 64 supplementen aan een analyse en vonden in zeventien daarvan stoffen die op de dopinglijst staan.

Efedrine en steroiden in supplementen

Om welke producten het gaat vertelt het artikel niet.
Er staan ook een paar onbenullige testresultaten op het lijstje. Dat er efedrine zit in een stacker met efedra is niet zo raar. Dat geldt ook voor de ontdekking van androstenedione in een supplement dat prohormonen bevat, en al helemaal voor de ontdekking van testosteron-undecanoaat in een product met testosteron-undecanoaat.
In die andere gevallen, waarin supplementen stoffen bevatten die er echt niet in thuis horen, gaat het om geringe hoeveelheden, schrijven de onderzoekers.
"The low levels of the compounds found in the samples (in nanogram/gram range) indicates an accidental contamination and not an intentional admixture", schrijven ze. De onderzoekers voegen daar direct aan toe dat de makers kennelijk geen kwaliteitscontroles uitvoeren. Van een goede producent verwacht je anders.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken