Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

Duurdoping   Duurdoping       Duursportsupplementen       Duursport & voeding     Duurtraining   Duurtraining    

1 0 - 0 8 - 2 0 0 1

Salbutamol werkt als doping

Het antiastmamiddel salbutamol, de actieve stof in Ventolin, is geschikt als dopingmiddel. Dat concluderen Franse onderzoekers uit een onderzoek onder acht recreatieve wielrenners.

Salbutamol werkt als doping
De meeste gebruikers van Ventolin gebruiken de stof in lage doseringen, en dienen die toe via de longen, in een inhaler. De Fransen onderzochten een andere route. Hun recreatieve sporters kregen de beta-2-agonist oraal, en dan ook nog in een dosis die tien tot twintig keer boven de therapeutische dosering lag.

De sporters kregen het middel drie weken lang. 's Morgens om acht uur slikten ze vier milligram, om twaalf uur weer vier milligram en 's middags om vijf uur nog eens vier milligram. Na de drie weken moesten de proefpersonen zich op een fiets volledig leeg rijden op 80 tot 85 VO2max. De onderzoekers bepaalden aan de hand van de hartslag van de sporters wanneer die dat tempo niet meer konden volhouden.

De onderzoekers herhaalden de proef een paa weken later met een placebo. De figuur hieronder geeft aan hoe lang de individuele proefpersonen op het gewenste niveau konden blijven rijden. Duidelijk is dat salbutamol de prestaties verbeterde.


Salbutamol werkt als doping


Analyse van het bloed van de renners wees uit dat de concentratie vrije vetzuren (FFA) hoger was in de salbutamolgroep. Tijdens de sessie - daarvoor niet.


Salbutamol werkt als doping


De onderzoekers speculeren dat de salbutamol het enzym adenylcyclase in de cellen activeert. Daardoor gaat de lever meer glucose aanmaken en afgeven, maar stijgt de afgifte van insuline zi fors dat de glucosespiegel uiteindelijk daalt.


Salbutamol werkt als doping


Verder stijgt de verbranding van vet - en daardoor stijgt de hoeveelheid vrije vetzuren in het bloed. Dat laatste kan echter niet de verbetering van de prestaties verklaren. De oorzaak daarvan zoeken de Fransen eerder in een verhoogde opname van glucose.


Salbutamol werkt als doping


Voor en tijdens de inspanning is er geen verschil in cortisol- en testosteronspiegels bij beide groepen. Daarna wel. De verschillen waren echter niet significant.

Na de sessie waren ook de spiegels van groeihormoon verhoogd. Die verschillen waren wel significant.


Salbutamol werkt als doping


De Fransen zijn daarover nogal verbaasd. In de meeste literatuur blijkt salbutamol of de groeihormoonaanmaak met rust te laten of juist - waarschijnlijk doordat het de afgifte van de groeihormoonremmer somatostatine verhoogt - te verminderen. Lichamelijke inspanning is een factor die in die studies ontbreekt. Waarschijnlijk is het effect bij de langere trainingen van de grote-mensen-duursport nog groter, speculeren de onderzoekers.

Duidelijk steeg de concentratie van het actieve schildklierhormoon T3. Dat is niet verrassend, zeggen de Fransen. Beta-2-agonisten verhogen, waarschijnlijk door hun effect op de glucosehuishouding, de omzetting van T4 naar T3.


Salbutamol werkt als doping


In dierstudies, maar ook in een paar humane onderzoeken, is salbutamol anabool gebleken. [J Strength Cond Res. 2005 Feb;19(1):102-7.] De onderzoekers denken dat ze voor die eigenschap misschien ook aanwijzingen hebben gevonden. Toen ze de concentraties eiwit en ureum - het afbraakproduct van de eiwitcyclus - maten, vonden ze dat minde ureum in de salbutamolgebruikers. Dat komt misschien doordat het middel eiwitsparend heeft gewerkt. Denken de onderzoekers.


Salbutamol werkt als doping


Collomp K, Candau R, Lasne F, Labsy Z, Prefaut C, De Ceaurriz J. Effects of short-term oral salbutamol administration on exercise endurance and metabolism. J Appl Physiol. 2000 Aug;89(2):430-6. [PubMed]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken