0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Kersen       Plantaardige extracten       Testosteron & leefstijl       Testosteron & supplementen    

1 4 - 1 0 - 2 0 1 0

  Dierstudie: Rubus coreanus verhoogt testosteronspiegel met factor 7 (J Med Food. 2008 Sep;11(3):474-8.)

Het Koreaanse broertje van onze framboos, Rubus coreanus, is een heuse T-booster, ontdekten onderzoekers van Chungbuk National University in Korea. Geef je extracten van de vruchten aan muizen, dan stijgt hun testosteronspiegel met 750 procent.

Rubus coreanus


Rubus coreanus

Het Koreaanse broertje van onze framboos, Rubus coreanus, is een heuse testosteronverhoger, ontdekten onderzoekers van Chungbuk National University in Korea. Geef je extracten van de vruchten aan muizen, dan stijgt hun testosteronspiegel met 750 procent.
Koreanen gebruiken Rubus coreanus [je ziet hem hiernaast] al jaren als medicijn tegen impotentie en onvruchtbaarheid. Ze gebruiken daarvoor extracten van de groene en nog onrijpe vrucht. In Korea zijn die als supplement op de markt [ook hiernaast]. De Koreaanse voedingsindustrie gebruikt rijpe Rubus coreanus traditioneel voor wijn, jam, koekjes en snoepgoed.

Bodybuilders die graag etiketten lezen kennen Rubus coreanus. MuscleTech stopt extracten van de vrucht, samen met Fadogia agrestis, taurine, riboflavine, alpha-aminoboterzuur, de uitgeperste onderbroek van Arnold Schwarzenegger en nog vierhonderd andere spieropbouwende componenten in Anabolic Halo. De concullega's van Muscle Tech stoppen Rubus coreanus in Anabolic OD. Hoeveel Rubus coreanus er precies in die combinatieproducten zit staat niet op de labels.

De Koreanen maakten extracten van de onrijpe [FGRC] en de rijpe [FFRC] vruchten van Rubus coreanus, en lieten die twee dagen fermenteren door bakkersgist. Vervolgens voerden ze het extract aan muizen. Je ziet hieronder dat de lichtere dosis van het extract van niet de onrijpe maar de rijpe vruchten de testosteronspiegel opvoerde met een factor 7.5 verhoogde. Ook het aantal zaadcellen nam toe.


Dierstudie: Rubus coreanus verhoogt testosteronspiegel met factor 7

Dierstudie: Rubus coreanus verhoogt testosteronspiegel met factor 7

Dierstudie: Rubus coreanus verhoogt testosteronspiegel met factor 7


De onderzoekers dienden hun extracten 4 weken toe, maar vonden geen noemenswaardige effecten op lichaamsgewicht, de testes, de zaadblaasjes en de prostaat.

Da's toch wel erg raar. Als je de testosteronspiegel van een muis bijna verachtvoudigt, dan verwacht je toch dat zo'n beest z'n kooi uitgroeit. Dat hij zijn tredmolentje sloopt in een aanval van 'roid rage, de tralies doorknaagt en een paar laboranten opeet. Maar niks van dat alles. Zelfs de prostaat van de muizen werd nog microgrammetje zwaarder.

Wij vertrouwen dat Rubus coreanus niet zo. Wij geven daarom een Tribulus-waarschuwing af.

O ja. De onderzoekers keken ook nog of hun extracten corpus cavernosum-relaxing effects hadden, en dus de werking van een erectiemiddel als sildenafil konden imiteren. Dat was niet het geval.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken