Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Duursportdoping       In de pijplijn       Duursportsupplementen       Duursport & voeding    

1 4 - 0 6 - 2 0 0 3

RSR13 als dopingmiddel - Feit of fictie?

Gaat RSR13, de nieuwe zuurstofbooster van Allos Therapeutics, het nou maken of niet? Het Amerikaanse biotechbedrijf stuurde dertig procent van zijn mensen de laan uit, de uitkomst van een belangrijke trial met RSR13 viel vies tegen, maar volgens Allos zegt dat helemaal niks. En verrek: Allos' aandeel steeg met zestig procent.

De wereld leerde van het bestaan van RSR13 na een spectaculaire raid in Italië, toen agenten in hotelkamers van renners experimentele medicijnen vonden die niet op de markt waren. Eentje daarvan was RSR13.

RSR13 is bedoeld om de bestrijding van tumor te verbeteren en plaatselijke zuurstoftekorten in het lichaam, bijvoorbeeld als gevolg van bloedarmoede, op te heffen. RSR13 is een stof die binnendringt in de rode bloedcellen, en het hemoglobine dwingt extra zuurstofatomen los te laten. Die zuurstof kan bij kankerpatienten de effecten van bestraling versterken, omdat de zuurstof de vorming van vrije radicalen bevordert. Die helpen weer kankercellen te doden.

RSR13 zou ook de prestaties van duursporters verbeteren.

Allos maakte enkele weken geleden bekend hoe een proef met 538 borstkankerpatiënten was verlopen. Binnen die groep verbeterde het middel de overlevingskansen niet. Maar, bleek na her-analyse, bij een subgroep van 115 patiënten werkte het wel. Bij die subgroep was de kanker uitgezaaid naar de hersenen, en verminderde toevoeging van het medicijn aan de chemokuren de sterftekans met 23 procent.

Allos gaat die gegevens uitwerken en aanbieden aan de FDA, in de hoop dat die het middel - dat officieel efaproxiral heet - goedkeurt voor de markt. Toen het bedrijf dat bericht naar buiten bracht, steeg het aandeel in waarde omdat insiders verwachten dat de FDA het middel zal toelaten. Desondanks is Allos begonnen met een reorganisatie omdat het bedrijf voorziet dat de cijfers over 2002 zullen resulteren in een verlies van dertig miljoen. Karl Marx had gelijk. Kapitalisme is een raar systeem.

Het ontslag van dertig man levert Allos per kwartaal een besparing op van zeven miljoen.

RSR13 is dus belangrijk voor Allos. Het is dus jammer voor Allos dat experts vermoeden dat RSR13 in ieder geval in het dopingmilieu geen hit gaat worden. Allos zelfs draagt daarvoor vijf redenen aan.

Voor een deel komt dat door Allos zelf. Na de ontdekking van RSR13 door de Italiaanse politie meldde Allos vrijwel onmiddellijk dat het samen met dopingjager Don Catlin werkt aan een test voor het nieuwe middel. Die test is inmiddels gevalideerd en zou het gebruik tot 24 uur na toediening kunnen aantonen.

In de tweede plaats werkt RSR13 allen bij zulke hoge doses dat gebruikers de stof met een infuus moeten toedienen. Een therapeutische dosis is 75 tot 100 milligram per kilo lichaamsgewicht. Per kilo lichaamsgewicht heb je minimaal 50 milligram actieve stof nodig om beter te presteren. Daarvoor moet je drie kwartier aan het infuus. Orale toediening is niet goed mogelijk, omdat RSR13 het slijmvlies irriteert.

In de derde plaats werkt RSR13 werkt maar kort. Het effect op de zuurstofvoorziening is al maximaal op met moment dat het infuus eruit gaat. Bij de laagste effectieve dosering die het bedrijf kent duurt het dopingeffect twee uur. De halfwaardetijd van RSR13 in normale mensen is zes uur.

In de vierde plaats is het effect van RSR13 beperkt. Verhoging van de dosis betekent weliswaar meer effect en een langere werkingsduur, maar dat sorteert alleen in betere prestatie als de gebruiker extra zuurstof krijgen toegediend. Zonder extra zuurstof is de kans reëel dat ergens in het lichaam weefsels een tekort aan zuurstof krijgen.

Tenslotte heeft RSR13 bijwerkingen. Het infuus veroorzaakt pijn en irritatie, waardoor de tijd dat een sporter een infuus kan in hebben beperkt is. Daarnaast veroorzaakt RSR13 misselijkheid, overgeven en hoofdpijn. Die effecten komen de prestaties niet ten goede.

Je vraagt je af: hoe weten die onderzoekers van Allos dat allemaal?

Ze zouden toch niet... Toch niet... Ze zouden toch stiekem wielrenners met RSR13 hebben laten experimenteren?

1. Update. Allos seeks to market cancer drug, shares soar. Reuters, 29-5-2003.
2. Allos Hopes to Find a Friendly FDA. The Street, 29-5-2003.
3. Michael Perrault. Olympic doping may have Colorado link. Rocky Mountain News, 23-2-2002.
b. Blood-booster drug maker also makes the test. Vista, 21-5-2001.
c. Nancy Paranka, Allos Therapeutics. Hemoglobin Modifiers: Is RSR13 the Next Aerobic Enhancer? Special Workshop. Blood Doping in Sports and Detection Strategies. ISLH XIVth International Symposium.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken