Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Adoniscomplex       Afslanken       Krachttraining    

2 8 - 1 2 - 2 0 0 1

Riagg speurt naar anorexia atletica in sportscholen

Een groep fanatieke fitnessers in Nederlandse sportscholen is volgens Riagg-onderzoeker Bianca van Engelen psychisch ziek. Ze trainen teveel en eten te weinig omdat ze streven naar een ziekelijk slank lichaam. Als je ze hun gang laat gaan, trainen en hongeren ze zichzelf dood.

De sporters lijden aan anorexia athletica, aldus de aan Riagg IJsselland in Deventer verbonden Van Engelen. Anorexia athletica is eigenlijk hetzelfde als boulimia of anorexia, alleen trainen de patienten er fanatiek bij. Fitnessmachines die aangeven hoeveel energie je hebt verbruikt, of de afslankprogramma's op de 'gezondheidscentra', trekken de zieke sporters aan. Ze maskeren hun afwijking vaak door op meerdere scholen te trainen, zodat niet opvalt hoeveel trainingsuren ze maken.

Het Riagg van Van Engelen heeft daarom een voorlichtingprogramma ontwikkeld voor instructeurs, waardoor die anorexia atletica leren herkennen. Volgens de onderzoekers zijn de sportscholen moreel verplicht om het programma te volgen, omdat 'fitnesscentra zich steeds meer als sport-gezondheidscentra profileren'.

'Tien procent van alle boulimia- en anorexiapatienten overlijdt', aldus de onderzoeker. 'Veertig procent van alle patienten slaagt er niet in weer normaal te worden.'

Zeventig procent van de vrouwelijke, en een kwart van de mannelijke sportschoolbezoekers wil afvallen.

Het onderzoek van Van Engelen bestond eruit dat ze veertien scholen rond Deventer aanschreef. Twaalf daarvan lieten weten dat ze wel eens sporters moesten afremmen omdat die te hard van stapel liepen. Van Engelen heeft geen cijfers over hoe vaak anorexia athletica voorkomt.

Ronald Vrugteman. Verslaafd aan fitness. Zwolse Courant, 18-12-2001.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken