Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Creatine       Krachttraining & voeding       Krachttraining       Medische horror & sensatie    

2 4 - 0 9 - 2 0 0 8

  Bodybuildingrecord: creatinekinase van anderhalf miljoen (Cases J. 2008 Sep 20;1(1):173.)
Onderzoekers van Columbia University in New York vonden in 2008 bij een 25-jarige bodybuilder de hoogste spiegel van het enzym creatinekinase die artsen die ooit bij een sporter hebben gemeten. In het bloed van de bodybuilder vonden ze een creatinekinasespiegel van meer anderhalf miljoen eenheden per liter.
Creatinekinase
Creatinekinase is het enzym dat aan creatine fosfaatgroepen plakt. Op zich doet dat enzym iets heel nuttigs, maar artsen gebruiken de concentratie van het enzym in het bloed als een merker voor spierschade. Als het enzym in hoge concentraties in het bloed zit, dan zijn er in het lichaam spiercellen zijn opengescheurd en laten die hun inhoud weglekken naar de bloedbaan.
Dat die spiercellen zijn gescheurd is voor de spieren op zichzelf niet zo'n probleem. Spierweefsel herstelt weer. Problematisch is wel dat de inhoud van die spiercellen in de bloedbaan terechtkomt. vooral het spiereiwit myoglobine is gevaarlijk. Het is giftig voor de nieren. Vandaar dat rhabdomyolyse, zoals het openscheuren van de spiercellen officieel heet, ernstige - en soms zelfs dodelijke - gezondheidsgevolgen kan hebben.
Meestal komen artsen rhabdomyolyse tegen bij rampen of bombardementen, waarbij slachtoffers bedolven zijn onder ingestorte gebouwen of een schokgolf van een explosief en ingrijpende spierschade hebben opgelopen. Maar een groeiende groep van de gevallen komt uit de sportwereld, en betreft marathonlopers, triathleten, gewichtheffers of bodybuilders die teveel van hun lichaam hebben gevergd. De concentratie creatinekinase, die normaliter ver onder de duizend eenheden per liter ligt, kan dan volgens de literatuur oplopen tot 10.000 en soms zelfs tot 300.000 eenheden per liter.
En, weten we nu, tot meer dan anderhalf miljoen eenheden.
De bodybuilder waarin de artsen de extreme creatinekinase-spiegel ontdekten meldde zich bij de Eerste Hulp toen zijn urine donker was geworden en zijn linkerbeen was opgezwollen. Twee dagen eerder had de man zijn benen getraind, en zwaar ook. Hij had een half jaar niet meer getraind omdat hij moest herstellen van een operatie aan zijn linkerknie.
Record in de bodybuilding: creatinekinase van anderhalf miljoen
Hiernaast zie je een fragment van de uitslag van het bloedonderzoek van de man. Bij het eerste bloedonderzoek had de man een creatinekinase-spiegel (CK) van 1,454,952. Vier uur later was dat 1,423,878. De artsen lieten de man veel drinken en gaven hem een infuus met water en zout. Twaalf uur later was zijn creatinekinase-spiegel gezakt tot 321.244. Op dag 2, 3 en 5 zakte de spiegel verder tot respectievelijk 299.148, 181.196 en 52.476. Toen ontsloegen de artsen de bodybuilder uit het ziekenhuis. In de dagen daarna zakte de spiegel verder.
De bodybuilder gebruikte, voor zover de artsen dat konden achterhalen, geen middelen - geen drugs en geen supplementen. Ze houden er het dan ook op dat overtraining het verschijnsel heeft veroorzaakt.
Als spieren een tijd inactief zijn geweest, zijn ze kwetsbaarder voor spierschade. Als je voorzichtig begint met trainen, en de belasting niet te snel opvoert, dan krijgen spieren de kans om antikatabole enzymen aan te maken. Die beschermen de spieren als je met zware gewichten gaat trainen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken