Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Gevaarlijke suplementen       Preventie van kanker       Testuitslagen       Prostaatkanker    

1 3 - 0 5 - 2 0 1 0

  Prostaatkankersupplement Prostasol geeft man borsten (Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2010 Apr 28:1-9. [Epub ahead of print].)

Een supplement dat mannen gebruiken tegen prostaatkanker [en soms ook tegen haaruitval] bevat een krachtig synthetisch oestrogeen. Dat ontdekten artsen van de St. Anna Zorggroep in Geldrop, die bij een gebruiker borsten moesten weghalen. De man had 2 jaar lang het supplement ProstaSol geslikt.

Prostaatkankersupplement Prostasol geeft man borsten
Het via internetshops verkochte ProstaSol bevat telkens weer andere stoffen, die in theorie de androgene effecten van testosteron verminderen. Zo vind je in ProstaSol vaak beta-sitosterol, een natuurlijke stof die de groei van de prostaat misschien remt. Of quercetine, een flavonoid dat in celstudies de groei van prostaatkankercellen vertraagt. Of pygenil, een extract van Prunus africana dat in reageerbuizen de omzetting van testosteron in het agressiever DHT afremt.

ProstaSol is een populair supplement onder mannen met prostaatkanker. Die rapporteren bijwerkingen, zoals bloedproppen of een suppression of their testosterone to castrate levels, aldus een recente studie. [Urology. 2008 Sep;72(3):664-6.] Maar werken doet ProstaSol wel. Het vermindert tenminste de concentratie van het prostaatkankereiwit PSA in het bloed.

Dat gebeurde ook met de man waarover dit stukje gaat. Zijn vader en grootvader hadden allebei prostaatkanker gekregen. Toen in zijn bloed de concenratie PSA was gaan klimmen, was hij ProstaSol gaan gebruiken. Dat was een idee van zijn behandelaar.

Toen de man borsten had gekregen, en die in een operatie waren weggehaald, vroegen de chirurgen hem ProstaSol even te laten staan. Ze hadden in het bloed van de man een extreem lage testosteronspiegel gevonden. Nadat de man met het supplement was gestopt normaliseerde zijn hormoonhuishouding. Gedeeltelijk. Zijn estradiolspiegel steeg daarna op een onverklaarbare wijze.


Prostaatkankersupplement Prostasol geeft man borsten


Plantenstoffen kunnen niet zo'n effect hebben. Er zat dus nog iets anders in het supplement. Om daar een vinger achter te krijgen riepen de artsen de hulp in van hormoonjagers van het Wageningse RIKILT, die de 450 mg-capsules analyseerden die de man nog overhad. Het gaat om capsules uit de batches 050926 en 070328.

Volgens het label zat er in de capsules een mix van "beta-sitosterol, cellulose, Serenoa repens, quercetin, pygeum, Scutellaria baicalensis, magnesium stearate, potassium hydrogen phosphate, camposterol, stimgasterol, brassicasterol, Ganoderma lucidum, panax pseudo-ginseng, colloidal silicium dioxide, Urtica dioica, and Zingiber officinale". De hormoonjagers ontdekten dat de makers van ProstaSol op het label nog een bestanddeel waren vergeten: het synthetische oestrogeen diethylstilbestrol of DES.

Het bestanddeel was zo krachtig dat de onderzoekers hun extracten 10.000 keer moesten verdunnen om de oestrogene werking te kunnen meten met een bio-assay van lichtgevende gistcellen. De figuur hieronder vergelijkt de oestrogene werking van ProstaSol met die van good old estradiol. Kijk naar de waarden op de x-as - en huiver.


Prostaatkankersupplement Prostasol geeft man borsten


In de capsules van batch 050926 zat per gram 0.9 mg DES. In batch 070328 was dat 4.1 mg/g. Dat zijn forse doseringen. De fabrikant adviseert gebruikers 4 caps/dag te slikken. Dat is gemiddeld 4.5 mg DES/dag. De oestrogene werking daarvan is gelijk aan die van 150 anticonceptiepillen/dag. Geen wonder dat de man borsten kreeg.

Mannen die ProstaSol gebruiken lopen wellicht ook een verhoogde kans om te sterven aan een hartaanval. In trials waarin mannen met prostaatkanker DES kregen, steeg bij doses van 5 mg DES per dag de kans op de vorming van bloedproppen die bloedvaten afsluiten.

DES dook al eerder op in het inmiddels verdwenen prostaatsupplement PC SPES. [washingtonpost.com September 5, 2004.] In de rechtszaak tegen de makers van PC SPES kwam aan het licht dat die, toen gebruikers hartaanvallen begonnen te krijgen, de bloedverdunner warfarin in het supplement stopten om de aanwezigheid van DES te verdoezelen.

De analisten bestelden ook zelf via het internet een potje ProstaSol. Daarin vonden ze geen synthetische hormonen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken