0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Detectie van anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 6 - 0 6 - 2 0 0 9

  Prohormoon androstenedione vergroot spiermassa (J Clin Endocrinol Metab. 2005 Feb;90(2):855-63.)

Androstenedione is al uit de handel sinds George Bush in 2004 prohormonen gelijkstelde aan anabolen in de nieuwe Anabolic Steroid Control Act. Veel voor de chemische sport maakte dat toen niet uit. Sporters die als supplement vermomde anabolen gebruikten waren toen al overgestapt op heftiger spul, zoals 17alpha-methyl-1-testosteron. Volgens hun ervaringen - en die van onderzoekers in een handjevol studies - werkte androstenedione niet. Maar een studie, die na de ban verscheen, zegt iets anders.

Androstenedione
Androstenedione [structuur hiernaast] is een directe precursor van testosteron. Plak er twee waterstofatomen aan vast, en je hebt testosteron. Op papier is androstenedione, een stof die in grote hoeveelheden vrijkomt als restproduct van de papierindustrie, een ideaal supplement. In de praktijk werkte het echter niet. Het verdween te snel uit het lichaam, en het zette te makkelijk om in estradiol.

Als je goed zoekt vind je op de boards ook posts van bodybuilders die wel degelijk progressie boekten door androstenedione. Ze namen alleen beduidend hogere doseringen dan de enkele honderden milligrammen die de industrie aanbeval: enkele grammen per dag. De onderzoekers besloten in hun experiment negen mannen met een lage testosteronspiegel ook zulke hoeveelheden te geven. De proefpersonen kregen dagelijks drie doses van vijfhonderd milligram. In totaal slikten de mannen dus vijftienhonderd milligram per dag. De proef duurde twaalf weken.


Prohormoon androstenedione vergroot spiermassa


Hierboven zie je het effect op het totale testosteron en het vrije testosteron. Vrij testosteron zit niet vast aan een eiwit en is actief. Het gebonden testosteron zit voor de helft vast aan het bindingseiwit SHBG, en heeft geen spierversterkende werking meer. SHBG dat is 'opgeladen' met androgenen kan misschien nog wel ongewenste androgene effecten teweegbrengen, zoals vergroting van de prostaat. Het overige testosteron in het bloed zit vast aan albumine. Daar kan het zich nog van losmaken. Omdat de hoeveelheid albumine in het bloed toeneemt naarmate je meer eiwitten consumeert, kunnen sporters de hoeveelheid beschikbaar testosteron in hun lichaam verhogen door hun eiwitinname op te schroeven.

Ook de hoeveelheid vrouwelijk hormoon nam toe door de suppletie. Dat vertelt de tabel hieronder.


Prohormoon androstenedione vergroot spiermassa


De mannen aten per kilo lichaamsgewicht 1,3 gram eiwit per dag. Ze trainden niet met gewichten. Toch nam hun vetvrije massa gedurende de trial toe met 1.7 kilo. Hun vetmassa verminderde met een halve kilo.


Prohormoon androstenedione vergroot spiermassa


De negatieve bijwerkingen bleven beperkt. Effect op het prostaatkankereiwit PSA was er niet. Het bloed werd niet stropiger, de concentratie van het slechte cholesterol LDL steeg niet. Het enige wat de onderzoekers konden ontdekken was dat het 'goede cholesterol' HDL afnam van 44 mg/dl naar 33 mg/dl.

Toen Bush androstenedione gelijkstelde met - we noemen maar wat - stanozolol en deca had hij dus gelijk, concluderen de onderzoekers. "Androstenedione has remarkable structural similarity to testosterone and increases muscle mass and strength in humans. Therefore, androstenedione is a bonafide androgen with anabolic properties that meets the essential criteria for an anabolic steroid established by the Controlled Substance Act."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken