Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Ánabolen & risico's       Medische horror    

2 8 - 0 7 - 2 0 1 0

  Is primobolan slecht voor de longen? (Arch Bronconeumol. 2009 Dec;45(12):622-3.)

Het ziet er naar uit dat Spaanse longartsen, verbonden aan het Hospital Universitario de Canarias, weer een Broodje King Kong-verhaal [de anabolenvariant van het Broodje Aap Verhaal] in de wereld hebben geholpen. In een brief aan het medische tijdschrift Archivos de Bronconeumología schrijven ze dat het milde anabool methenolone-enantaat [structuurformule hieronder] de longen beschadigt. Not so, denken wij.

Is primobolan slecht voor de longen?

Is primobolan slecht voor de longen?
De artsen beschrijven het geval van een wedstrijdbodybuilder van 26 jaar, die in de problemen kwam na een injectie met 300 mg Primobolan Depot. Na de injectie werd de man kortademig en kreeg hij een droge hoest. Toen na een etmaal de klachten niet overgingen, bezocht de bodybuilder een arts.

Wat er mis was met de bodybuilder begrepen de artsen niet. Volgens scans zaten er vooral bovenin zijn longen ontstekingen, maar de man had geen koorts en zijn hartslag en bloeddruk waren normaal.

In het bloed van de man zaten per microliter 18.200 witte bloedcellen. Dat is veel, want boven de 10.000 witte bloedcellen slaan artsen alarm. Meestal wijzen zulke grote aantallen witte bloedcellen op een infectie. De onderzoekers probeerden te achterhalen of de man besmet was met een bacterie als Legionella pneumoniae of Streptococcus pneumoniae, maar de onderzoekers vonden in het bloed van de bodybuilder geen antigenen daartegen. Ook antigenen tegen meer exotische veroorzakers van longontsteking als Mycoplasma pneumoniae, Coxiella burnetii en Chlamydia pneumoniae schitterden door afwezigheid.

Er was wel degelijk iets mis met de longen van de bodybuilder. De man ademde minder lucht in en uit, en zijn longen scheidden moeilijker kooldioxide uit.

De artsen gaven de bodybuilder het sterke antibioticum levofloxacin. Bovendien lieten ze hem ophouden nog methenolone te injecteren.

Binnen enkele dagen knapte de bodybuilder op. Zijn longfuncties herstelden, en toen de onderzoekers een röntgenfoto van zijn longen maakten was daarop niets raars meer te zien.


Is primobolan slecht voor de longen?


Kennelijk veroorzaakt primobolan longontsteking, schrijven de onderzoekers. Weer een nieuwe bijwerkingen van anabolen ontdekt.

We dare to disagree. Daarvoor doet de Spaanse case teveel denken aan de tientallen ankedotes in het dopingmilieu waarin bodybuilders per ongeluk niet in hun spierweefsel injecteren, maar in een bloedvat. Pal daarna, als de injectievloeistof in de longen komt, krijgen ze ademhalingsmoeilijkheden en droge hoest. Binnen enkele uren trekken de verschijnselen weer weg.

De concentratie witte bloedcellen neemt niet alleen toe als er gevaarlijke micro-organismen in het lichaam zijn. Ook als er door weefselschade - als gevolg van zware training bijvoorbeeld - cellen afsterven stijgt de white blood cell count.

De artsen hadden de bodybuilder helemaal geen antibioticum hoeven geven. Als ze helemaal niks hadden gedaan was de man ook opgeknapt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken