Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Psychologie       Aminozuren       Eiwitten       Plantaardige eiwitten    

2 8 - 0 7 - 2 0 0 7

  Prijs eiwitpoeder gaat fiks stijgen (OECD 2007) [Offline]
De prijzen van levensmiddelen gaan de komende jaren fors stijgen, en dat geldt bovenal voor de eiwitrijke producten. Dat voorspelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) in het rapport Agricultural Outlook 2007-2016.
Het rapport wijst drie factoren aan die de prijs opjagen: de extreme droogte in sommige landbouwgebieden - je mag het niet hardop zeggen, maar die is het gevolg van de klimaatverandering en waarschijnlijk permanent - de opkomst van de Aziatische economie en de take off van de bio-brandstoffen.
Het rapport bevestigt wat voedingsbedrijven de afgelopen maanden roepen: de prijzen van grondstoffen voor voedsel stijgen in rap tempo. Als je de kranten mag geloven zijn ze zelfs sneller gestegen dan het OECD-rapport aangeeft. Zo stegen de prijzen van tarwe vorig jaar met gemiddeld 35 procent, de prijzen van zuivelproducten met vijftig procent en de prijzen van zonnebloemolie met 25 procent.
Daarom verhoogde Friesland Foods de afgelopen weken de prijzen, [Reed 10-07-2007] [Offline], net als Coca-Cola [Reed 05-07-2007] [Offline] en Nutricia Reed 02-05-2007] [Offline].
In het OECD-rapport vonden we ook gegevens over de prijs van eiwitpoeders. De onderstaande tabel is een vereenvoudigde weergave.

Prijs eiwitpoeder gaat fiks stijgen

Nu is whey nog betrekkelijk goedkoop, als je het vergelijkt met melkpoeder. De door de OECD verwachte prijsstijging van tachtig procent is echter fors, en zal naar onze verwachting hoger uitpakken dan de tabel aangeeft. Als de prijzen verder blijven stijgen zullen steeds meer technologen gaan kijken of ze het relatief goedkope poeder voor reguliere producten kunnen gebruiken. Dat zal de prijs verder opdrijven. Nog een paar jaar, en whey is bijna net zo duur als caseine.
Een bijkomende factor waarover het rapport met geen woord rept is dat virologen een dezer jaren een uitbraak van vogelgriep verwachten. Vogelgriep is op de redacties van de kranten uit de gratie, maar het virus blijft muteren en wordt stapje voor stapje effectiever. De kans op een uitbraak tussen nu en 2017 is levensgroot. Die zal de pluimveesector ongekende schade toebrengen. [Resource 27 Oktober 2005] [Offline]
Als dat gebeurt worden eieren en kipvlees onbetaalbaar en zal ook de prijs van zuivel en rund- en varkensvlees verder stijgen.
Slimme sportvoedingbedrijven gaan onderzoeken of ze van goedkope plantaardige eiwitten volwaardige productem kunnen maken. Daar zitten straks de lucratieve winstmarges.
Let maar op: over honderd jaar zijn we allemaal veganist.
Update: de prijzen voor zuivel en vooral melk zijn aan het stijgen. [AP Aug 10 2007] [Offline] In Europa drukt de machtige retail de prijzen nog, maar de markt kraakt in zijn voegen. Dit artikel maakt meteen duidelijk dat de eiwitcrisis nog maar net is begonnen.
Motor is uiteraard de ontwakende Chinese supermacht, waar autoriteiten ernaar streven om elke Chinees een glas melk per te geven. Zover is het nog lang niet, maar desondanks zijn tussen november 2006 en april 2007 de internationale zuivelprijzen al met 46 procent gestegen.
Update: Volgens Distrifood, het vakblad voor de supermarkten, gaan de komende weken de prijzen voor levensmiddelen flink stijgen. [ANP 18 augustus 2007] Vooral zuivel, brood, kaas en chocolade worden duurder. De prijsstijgingen kunnen oplopen tot twintig procent.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken