Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Anabolen & studies       SARM's       Anabolica & studies    

2 5 - 0 1 - 2 0 0 8

  Precursor in bodybuildingsupplement is een SARM, zegt dierstudie (Endocrinology. 2007 Dec 20 [Epub ahead of print].)
Toen George Bush De Kleine in 2004 een hele partij prohormonen in de ban deed, verdween de nandrolonprecursor 19-nor-4-androstene-3-beta,17-beta-diol van de grijze markt. Da's jammer. Volgens een dierstudie die binnenkort verschijnt in Endocrinology is die stof
Bolandiol, 19-nor-4-androstene-3-beta,17-beta-diol
een SARM: hij bouwt spierweefsel op terwijl hij maar weinig ongewenste androgene nevenwerkingen heeft.
In het artikel implanteerden de onderzoekers van de University of Washington ratten met kunststof buisjes die hormonen afgaven. Hoe langer de buisjes, des te groter was hun hormoonafgifte. De DEA betaalde het onderzoek.
Hieronder zie je wat de buisjes deden met de kringspier van gecastreerde ratten. Je kijkt naar het resultaat van een proef die 24 weken duurde.

Precursor in bodybuildingsupplement is een SARM, zegt dierstudie

ORX = gecastreerde ratten. Intact = gewone ratten. 19NT = nandrolon.
De nandrolonprecursor stimuleerde de ontwikkeling van de kringspier niet zo sterk als nandrolon zelf. Daar staat dan tegenover dat het effect van 19-nor-4-androstene-3-beta,17-beta-diol op de prostaat aanzienlijk minder was. Dat zie je hieronder.

Precursor in bodybuildingsupplement is een SARM, zegt dierstudie

De onderzoekers waren overigens vooral enthousiast over het effect van 19-nor-4-androstene-3-beta,17-beta-diol op de botdichtheid. [BMD in de figuur hieronder - red.] De nandrolonprecursor liet van alle beproefde anabolen de botmassa het meeste toenemen.

Precursor in bodybuildingsupplement is een SARM, zegt dierstudie

De onderzoekers weten niet precies waaraan 19-nor-4-androstene-3-beta,17-beta-diol zijn werking dankt.
"Our data cannot rule out the possibility that 19-nor-4-androstene-3-beta,17-beta-diol action is mediated after in vivo conversion to nandrolone. An alternative or additional explanation for our findings is that some or all of the 19-nor-4-androstene-3-beta,17-beta-diol administered is aromatized or 5-alpha-reduced prior to conversion to nandrolone and that these metabolites mediate the bioactivity of 19-nor-4-androstene-3-beta,17-beta-diol compared to nandrolone."

2 3 - 0 1 - 2 0 0 8

  Androstenedione berooft lichaam van gezonde vetzuren (Toxicol Ind Health. 2007 Mar;23(2):65-74.) Het androgene - en inmiddels verboden - supplement androstenedione berooft het lichaam van essentiele vetzuren. Dat ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse voedselautoriteit FDA door proeven op zwangere ratten. Het zou best wel eens kunnen dat de FDA in de studie is gestuit op een nog niet bekende bijwerking van alle androgene stoffen.
De onderzoekers onderzochten doses die, omgerekend naar mensen, in de orde van grootte van vierhonderd milligram androstenedione per dag of het tienvoudige daarvan lagen. Ze waren vooral geinteresseerd in nadelige effecten.
Toen de onderzoekers in het bloed van de ratten de concentratie vetzuren bepaalden, zagen ze dat de hoge dosering androstenedione de concentratie onmisbare en onverzadigde vetzuren verlaagde, en juist een tegenovergesteld effect had op de concentratie verzadigde vetzuren.

Androstenedione berooft lichaam van gezonde vetzuren

Toen de onderzoekers in de lever van de ratten de vetzuursamenstelling bepaalden, werd duidelijk waar de onmisbare vetzuren waren gebleven.

Androstenedione berooft lichaam van gezonde vetzuren

Hoe dat precies kan, daarover zwijgen de onderzoekers.
Soortgelijke effecten vonden de FDA-ers toen ze in het hersenweefsel van de foetus van de zwangere ratten de vetzuursamenstelling gingen bepalen. Androstenedione-suppletie van de moeder beroofde de foetus van essentiele vetzuren. Maar ach - dat androgene stoffen niet goed zijn voor de foetus, dat wisten we al.
Androstenedione hecht maar zwakjes aan de androgeenreceptor, maar gedraagt zich in hoge concentraties als een volwaardig androgeen. Het zou best wel eens kunnen dat "echte" androgenen een soortgelijk effect op de vetstofwisseling hebben. Als dat zo is, dan hebben anabolengebruikers misschien baat bij suppletie met visolie.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken