Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & risico's      Anabolen & studies       Vergeten anabolen       Detectie van anabolen    

2 2 - 0 2 - 2 0 0 1

Plotse hartstilstand door anabolen

Het ene moment is er niets aan de hand en even later val je dood neer. Hartstilstand. Het komt voor bij bodybuilders die anabolen gebruiken. Italiaanse pathologen analyseerden twee gevallen.

Twee weken eerder had hij eventjes pijn in zijn borst gehad die uitstraalde naar zijn linkerarm, maar sindsdien had hij zich prima gevoeld. Het was een verrekt spiertje, had de 32-jarige bodybuilder gedacht. Geen reden om naar een arts te gaan. Maar toen hij in zijn gym aan het trainen was viel hij flauw. Iemand met EHBO probeerde hem te reanimeren, maar dat hielp niet. Hij stierf.

De bodybuilder gebruikte al enkele maanden anabolen. In de week dat hij stierf zat hij op 700 milligram testosteronpropionaat per week, 200 milligram nandrolon per week en tien milligram aan orale stanozolol per dag. Dat waren de enige middelen die hij gebruikte, bleek uit bloedonderzoek. De onderzoekers vonden 19-nor-androsteron, 19-nor-etiocholanaolon en nor-epiandrosteron (metabolieten van nandrolon) en 3-hydroxystanozolol en 3-hydroxy-17-epistanozolol (metabolieten van stanozolol).

De onderzoekers vonden geen sporen van drugs als coke en speed, waarvan bekend is dat ze de kans op hartaanvallen verhogen.

Toen de onderzoekers het hart van de negentig kilo zware man ontleedden kwamen ze voor een verrassing te staan. De man was tot voor twee weken kerngezond geweest. Goed, nu zat er in de linkerventrikel een grijze plek van dood weefsel. Het bewijs dat het pijntje dat de man veertien dagen eerder had gevoeld een heuse hartaanval was geweest, waarbij een stuk van de hartspier was afgestorven. En ja, op verschillende plekken vonden de onderzoekers dode, extreem samengetrokken hartcellen, ingebed in bindweefsel. Maar voor de rest: niks.

Dode hartcellen

Hartaanvallen krijg je niet zomaar. Het kapot gaan van een hart heeft tijd nodig. De vaten moeten hun flexibiliteit verliezen. De bloeddruk moet oplopen. Cholesterol moet zich ophopen in de vaatwanden. Vaten moeten verstopt raken. Er moeten bloedproppen ontstaan. Anabolen versnellen die processen en doen daar nog een schepje bovenop door het hart te laten vergroeien. Maar al die processen hadden niet plaatsgevonden. Met deze dode bodybuilder was iets anders aan de hand.

Toen ze de recente literatuur raadpleegden vonden de pathologen nog meer gevallen van anabolengebruikers die letterlijk dood waren neergevallen door een hartaanval, en waarbij artsen geen vergroeiingen van de hartspier of dichtgeslibde vaten konden vinden.

[Tabel] Negen jong gestorven anabolengebruikers. De onderste twee gevallen zijn die van de Italianen zelf. In zeven gevallen was er met het hart en de bloedvaten van de overleden gebruikers op het oog niets aan de hand.

Tijdens het onderzoek van de Italianen stierf er nog een bodybuilder: een 29-jarige anabolengebruiker die bewusteloos op zijn bed in zijn flat werd gevonden. Hij injecteerde al een paar maanden 250 milligram nandrolondecanoaat per week en 50 milligram stanozolol per dag. Recreatieve drugs gebruikte de man niet. Zijn hart was kerngezond. Behalve dan dat de onderzoekers net zulke dode en samengetrokken hartspiercellen vonden die ze ook bij de eerste dode bodybuilder hadden aangetroffen.

De oorzaak van de plotse sterfgevallen zit hem in de manier waarop het zenuwstelsel de hartspier aanstuurt, vermoeden de onderzoekers. Hormonen als adrenaline versterken de prikkels van het zenuwstelsel die het hart aansturen. Ze vergroten de kracht en verhogen het tempo waarmee de hartspier samentrekt. Lichamelijke inspanning versterkt het effect van adrenaline, net als een verhoogde cholesterolspiegel. Androgenen, hadden Duitse dopingonderzoekers al in de jaren tachtig aangetoond, doen dat ook.

De onderzoekers houden het erop dat de bodybuilders zijn gestorven door een gecombineerde prikkel van anabolen, een verhoogde cholesterolspiegel en inspanning.

Fineschi V, Baroldi G, Monciotti F, Paglicci Reattelli L, Turillazzi E. Anabolic steroid abuse and cardiac sudden death: a pathologic study. Arch Pathol Lab Med 2001 Feb;125(2):253-5. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken