Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamine C       Vitamine E       Testosteron & supplementen       Hart & bloedvaten    

1 4 - 0 8 - 2 0 0 7

  Pil met vitamine C, E of betacaroteen houdt hart niet gezond (Arch Intern Med. 2007;167:1610-1618.)
Pillen met vitamine E, C of betacaroteen houden het hart niet gezond. Dat concluderen onderzoekers van Harvard die achtduizend veertigplus-vrouwen negen jaar supplementen gaven.
De vrouwen hadden een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Ze hadden minimaal drie belangrijke risicofactoren, zoals een verhoogde cholesterolspiegel, een verhoogde bloeddruk, overgewicht of diabetes.
De onderzoekers verdeelden de vrouwen in groepen, waarbij elke groep zo'n acht jaar lang een vaste combinatie pillen kreeg. Zo was er een groep die dagelijks 500 milligram vitamine C kreeg en een placebo. Er was ook een groep die om de andere dag 600 eenheden vitamine E kreeg en om de andere dag 50 milligram betacaroteen.
Toen de onderzoekers na de proef keken hoeveel vrouwen hartziekten hadden gekregen, zagen ze dat geen van de groepen daar iets aan had gehad. De figuur hier vertelt je wat de combinaties van supplementen deden met de kans op hart- en vaatziekten.

Pil met vitamine C, E of betacaroteen houdt hart niet gezond

De onderzoekers vonden trouwens wel een effect op de kans op beroerte van de combinatie van vitamine E en vitamine C. Ze hebben dat apart in een figuur uitgesplitst. Misschien een gebaar in de richting van de sponsoren BASF en Cognis?

Pil met vitamine C, E of betacaroteen houdt hart niet gezond

Maar goed - het effect is niet groot genoeg om over de gehele linie iets te veranderen. Antioxidante supplementen beschermen hart- en bloedvaten niet.
De industrie is uiteraard niet overtuigd. Diet doet of zijn neus bloedt. "These results are encouraging", zegt Andrew Shao van de belangenorganisatie voor de Amerikaanse supplementenindustrie, de Council for Responsible Nutrition. [Natural Products Insider 08/13/2007] [Offline]
Volgens Shao moet er nog meer onderzoek naar antioxidante pillen gebeuren, "particularly to detect the effects of antioxidants on longer latency diseases, such as cardiovascular disease and cancer." Maar zolang dat onderzoek er niet is, moeten jullie allemaal doorgaan met slikken. "In the meantime, consumers should not deprive themselves of antioxidant supplements, including vitamin E."
Na u, beste man. Na u.
Voor de trendwatchers is het duidelijk. Het fundament onder het gebruik van hoge doses vitamines is vermolmd.
Voor een kleine groep experts is de studie echter goed nieuws. Dat antioxidante vitamines klinkklare onzin zijn, dat weten ze al jaren. Zij weten dat de uitkomsten van sommige grote studies teleurstellend zijn, en de kans op ziekte een beetje verhogen in plaats van verlagen. En daarvan is volgens de nieuwe trial in de Archives of Internal Medicine gelukkig geen sprake.

1 6 - 0 8 - 2 0 0 7

  Extracten Chinese hibiscus laten ratten sneller groeien (Nig Q J Hosp Med. 2007 Jan-Mar;17(1):5-7.)
Over de testosteronverhogende werking van Hibiscus macranthus hebben we al eerder geschreven. In Afrika gebruiken kruidengenezers extracten van die plant als hormoonpreparaat voor mannen. Ook extracten van een andere Hibiscus, de Chinese hibiscus of Hibiscus rosa-sinensis, hebben echter een androgeen-hormonale werking. Dat schrijven Nigeriaanse onderzoekers in de Nigerian Quarterly Journal of Hospital Medicine.
De onderzoekers maakten extracten op basis van koud water, heet water en alcohol van de bladeren van de Chinese hibiscus, en gaven die acht weken lang aan jonge ratten. Het alcohol-extract werkte het beste.
"Over the 8 weeks of treatment, the control, the cold aqueous extract dosed, hot aqueous extract dosed and alcoholic extract dosed rats gained 8%, 15%, 18% and 22% in body weights respectively."
Toen de onderzoekers verder de ratten die het alcohol-extract hadden gekregen nader bestudeerden, ontdekten ze dat er androgene mechanismen in het spel waren. "The increase in the weight of testis, epididymis, seminal vesicle and prostate of the alcoholic extract dosed rats was 19%, 30%, 31% and 40% respectively."
De ontdekking van de Nigerianen is opvallend. Onderzoekers hebben de hormonale werking van de Chinese hibiscus wel eens vaker onderzocht. Daar kwam, wat androgene effecten betreft, niets uit. [Int J Fertil. 1983;28(4):247-8.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken