Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica & studies       Anabolica & risico's       Horror & Sensatie       Testosteron & supplementen    

2 6 - 0 7 - 2 0 0 1

Peuter van twee komt in puberteit door testosteron van papa

Omdat hij puistjes en schaamhaar begon te krijgen en zijn penis was gaan groeien, bracht een Amerikaans echtpaar hun tweejarige zoontje naar de dokter. Die ontdekte dat de testosteronspiegel van de peuter twee keer hoger was dan normaal. De mat waarop het kind speelde was de oorzaak.

De vader van de jongen gebruikte testosteroncreme om zijn spiergroei te versnellen. Hij trainde met gewichten - op dezelfde mat waarop zijn zoon speelde. Via die mat waren de mannelijke geslachtshormonen door de huid van de peuter naar binnen gedrongen.

Vier maanden later was de situatie genormaliseerd. Het kind had in die tijd geen contact meer met de met de mat, en dus ook niet met de creme gehad. De acne en het schaamhaar waren verdwenen, maar de vergrote penis was gebleven.

'Een kleuter die anabolen krijgt wordt het grootste kind uit zijn klas', zegt dr. Joseph D'Ercole. Ercole was een van de vier kinderartsen die een artikel in Pediatrics over het geval schreven. 'Maar omdat de hormonen de groeischijven van zijn botten vroegtijdig sluiten, zal zo'n kind een erg kleine volwassenen worden.'

De artsen sluiten overigens uit dat de vader willens en wetens zijn zoon hormonen heeft toegediend. 'Dit was een ongeluk', aldus Ercole. Ercole en zijn mede-auteurs willen met hun artikel duidelijk maken dat er ongelukken gebeuren als kinderen hormonen binnenkrijgen. De kans daarop groeit omdat er steeds meer huishoudens zijn waar spierversterkende middelen rondslingeren.

University Of North Carolina At Chapel Hill. Doctors Find Muscle-Builder Cream Caused Sex Development In Toddler. ScienceDaily, 4-8-1999. [Link]

0 7 - 0 4 - 2 0 0 5

Testosterongel veroorzaakt vermannelijking bij jonge kinderen

06/04/2005

(Belga) Het Belgisch Centrum voor Geneesmiddelenbewaking ontving onlangs drie meldingen van virilisatie of vermannelijking bij jonge kinderen. De kinderen, tussen anderhalf en tweeŽnhalf jaar oud, bleken een verhoogde concentratie van het mannelijke hormoon testosteron in het bloed te hebben en vertoonden onder meer schaamhaargroei.

Het is de eerste keer dat in BelgiŽ zulke verschijnselen bij jonge kinderen worden gesignaleerd. In de drie gevallen had de vader van het kind testosterongel gebruikt. De kinderen kregen schaamhaar, groeiden snel en vertoonden een abnormale zwelling van de clitoris of toename van de penislengte.

De vaders van de kinderen bleken gedurende jaren een gel gebruikt te hebben op basis van testosteron in een hoge concentratie. Een overdracht van testosteron door contact met de huid van de vader lijkt aan de basis te liggen van de symptomen. "Nadat het contact met de testosterongel was gestopt, werd de hormoonspiegel van de kinderen opnieuw normaal. Het risico bestaat wel dat zij later een vertraagde groei kennen of psychologische problemen ondervinden", legt Thierry Roisin van de dienst geneesmiddelenbewaking, uit.

Testosteron kan door een arts worden voorgeschreven, maar ook op het internet worden preparaten op basis van testosteron aangeboden hoewel dat in BelgiŽ verboden is. (lan) (Belga)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken