Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Testosteron & leefstijl       Testosteron & suppletie       Afslanken       Afslanksupplementen    

1 5 - 0 2 - 2 0 0 7

  Pepermuntthee verlaagt testosteronspiegel (Phytotherapy Research Published Online: 20 Feb 2007)
Goed, deze Turkse studie gaat over vrouwen met hirsutisme. Maar dan nog.
De onderzoekers kwamen de antiandrogene werking van de muntplantjes Mentha piperita Labiatae en
Pepermuntthee verlaagt testosteronspiegel
Mentha spicata Labiatae op het spoor door verhalen van lokale huisartsen. Die vertelden dat mannen die vier kopjes muntthee per dag dronken opvallend vaak last hadden van een teruglopend libido.
In dierproeven hebben de onderzoekers eerder gevonden dat pepermuntthee de aanmaak van testosteron vermindert. [Urology. 2004 Aug;64(2):394-8.] Nu wilden de onderzoekers kijken of ze het antiandrogene effect van pepermunt ook bij mensen konden aantonen.
De onderzoekers gaven vrouwen met een overmatige haargroei vijf dagen lang elke dag twee koppen muntthee. Elke kop thee werd gezet van vijf gram gedroogde munt. Hieronder zie het effect van dat regime op het totale testosteron, het vrije testosteron en het LH.

Pepermuntthee verlaagt testosteronspiegel

De onderzoekers vermoeden dat pepermunt in het lichaam het enzym cytochrome P450 (CYP) 3A4 activeert. Dat enzym zorgt er voor dat testosteron sneller uit het lichaam verdwijnt.

1 0 - 0 2 - 2 0 0 7

  De oude Grieken waren fitter dan wij (Science Daily February 8, 2007)
De slaven die in de Oudheid aan de riemen van de Griekse oorlogsschepen zaten waren net zo fit als de beste moderne wedstrijdroeiers. Dat zegt de bewegingswetenschapper Harry Rossiter van Leeds University in New Scientist. [New Scientist 10 February 2007]
Rossiter gebruikte oude Griekse teksten, waaruit hij afleidde hoe hard de oorlogsschepen konden varen. Vervolgens berekende hij, op basis van gegevens van een gereconstrueerd modelschip, hoeveel arbeid de roeiers leverden.
Ongekend veel, ontdekte Rossiter.
"The rowers were clearly not a small elite", zegt Rossiter. "Yet this large group, it seems, would match up well with the best of modern athletes. Our data raise the interesting notion that these ancient athletes were genetically better adapted to endurance exercise than we are today."
Kan zijn. Of de klassieke historici, waarop Rossiter zich baseert, hebben de werkelijkheid een beetje mooier opgeschreven dan wetenschappers lief es.
Geschiedenisvervalsing was populair in de Oudheid.

0 7 - 0 2 - 2 0 0 7

  In vier weken tijd een kilo afvallen door de kracht van de geest (livescience.com 07 February 2007) [Offline]
De menselijke geest kan het positieve effect van training op de vetmassa en de bloedvaten versterken. Dat ontdekte de psycholoog Ellen Langer toen ze tachtig vrouwen onderzocht die in hotels licht lichamelijk werk deden.
De vrouwen wisten niet dat ze door hun werk eigenlijk precies deden wat ze volgens gezondheidswetenschappers zouden moeten doen. Ze waren in beweging, ze belastten hun spieren en ze verbrandden calorieen. Een kwartier stofzuigen is bijvoorbeeld goed voor een extra verbranding van vijftig kilocalorieen. Een kwartier badkamers schoonmaken verbrandt zelfs zestig kilocalorieen.
Psycholoog Langer vertelde de ene helft van de vrouwen dat ze goed bezig waren. Tegenover de andere helft hield ze haar mond dicht. Toen ze na vier weken beide groepen onderzocht, waren de vrouwen die wisten dat hun leefstijl gezond was een kilo afgevallen. In die groep was de bloeddruk bovendien tien procent afgenomen.
De vrouwen hadden hun leefstijl niet veranderd. Alleen hun idee over die leefstijl was veranderd. Het gemeten effect illustreert de kracht van de suggestie. Of van de geest, aldus Langer.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken