Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica & studies       Anabolica & risico's       Oxandrolone       Oxandrolone op zwarte markt    

2 1 - 0 4 - 2 0 1 0

  Oxandrolonekuurtjes van 6 weken en 12 weken even effectief (J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2005 Dec;60(12):1586-92.)

Geef je oudere mannen van gemiddeld 72 jaar elke dag 20 mg oxandrolone [structuurformule hieronder], dan worden ze sterker en gespierder. De eerste zes weken van hun kuur is de progressie duidelijk. Maar laat je ze daarna nog eens zes weken doorkuren, dan winnen de mannen er weinig spiermassa en kracht meer bij. Dat publiceerden onderzoekers van de University of Southern California in 2005.

Oxandrolone

Oxandrolone
De onderzoekers gaven ongeveer twintig mannen elke dag twee keer een tab Oxandrin. In elke tab zat 10 mg anabool steroid. Een controlegroep van ongeveer tien mannen kreeg een placebo. De mannen trainden niet.

In een eerder experiment hadden de onderzoekers oudere mannen 12 weken oxandrolone gegeven, en toen ontdekt dat die na hun kuur al hun gewonnen spiermassa weer verloren. [J Appl Physiol. 2004 Mar;96(3):1055-62.] In dat onderzoek trainden de proefpersonen ook niet. Dat verklaart waarschijnlijk waarom de mannen al hun gewonnen spiermassa en kracht weer verloren.

De onderzoekers vrezen dat hun resultaten inhouden dat mannen die hun spiermassa op peil willen houden continu anabolen moeten gebruiken. Dat vinden ze niet zo'n goed idee. Ze ontdekten ook dat als veilig beschouwde oxandrolone het cholesterol van de mannen verslechterde en de kans op prostaatkanker een beetje verhoogde.

Krachttraining is een veiliger manier om spieren op te bouwen, concludeerden de onderzoekers. Misschien dat oxandrolone daarbij toch een rol kan spelen, maar dan in de vorm van kortere en dus veiliger kuurtjes. Maar werken die kuurtjes wel? Dat is de vraag die de onderzoekers met deze studie wilden beantwoorden.

Het antwoord op die vraag is 'ja'. De tabel hieronder vat samen welke veranderingen in kracht en lichaamssamenstelling de onderzoekers na 6 en 12 weken bij hun proefpersonen vonden. De winst na 6 weken is duidelijk. Nog eens 6 weken kuren zorgt voor nauwelijks meer winst.


Oxandrolonekuurtjes van 6 weken en 12 weken even effectief


De figuur hieronder geeft het effect weer op de lean body mass - het lichaamsgewicht minus de vetmassa. Zwarte balk: gewonnen na 6 weken; witte balk: gewonnen na 12 weken.


Oxandrolonekuurtjes van 6 weken en 12 weken even effectief


Je ziet hieronder het effect op het gewicht waarmee de proefpersonen met de leg-press en leg-curl nog net 1 rep konden maken.


Oxandrolonekuurtjes van 6 weken en 12 weken even effectief


"The most important finding of this study was that greater than 90% of the gains in total lean body mass and skeletal muscle strength were achieved by study week 6", schrijven de onderzoekers.

Dat de meeste winst tijdens anabolenkuurtjes plaatsvindt tijdens de eerste weken van een kuur hebben onderzoekers wel vaker gevonden. Veel artsen die anabolengebruikers begeleiden zijn dan ook voorstander van kortdurende kuurtjes. "Na 4-6 weken bouw je maar weinig spieren op als je kuurt", vertelde een arts ons. "Ga je dan toch door met gebruiken, dan belast je je lichaam alleen maar. Je kunt dan misschien beter stoppen, je lichaam laten herstellen en proberen zoveel mogelijk van je gewonnen spiermassa vast te houden."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken