Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Oxandrolone       Farmacologisch afslanken    

3 0 - 0 4 - 2 0 1 0

  Oxandrolone als afslankmiddel (J Clin Endocrinol Metab. 2004 Oct;89(10):4863-72.)

Anabolen als oxandrolone bouwen niet alleen spiermassa op, maar breken ook lichaamsvet af. Een probleem met dat eerstgenoemde effect is dat veel van de opgebouwde spiermassa verdwijnt als de oxandrolonekuur is afgelopen. Volgens een onderzoek van de University of Southern California kleeft dat nadeel niet aan de vetafbrekende werking van oxandrolone.

Oxandrolone

Oxandrolone
Vroeg in de 21ste eeuw bestudeerden Amerikaanse endocrinologen, deels betaald door de overheid en deels door de oxandrolone-fabrikant Savient, de effecten van beschaafde doses oxandrolone op oudere mannen. De onderzoekers wilden achterhalen hoe effectief en veilig oxandrolone precies is. Hoewel het onderzoek alleen betrekking had op niet-actieve mannen die ouder waren dan 60 jaar, heeft het kennis opgeleverd die ook voor chemische sporters interessant is.

Uit het onderzoek bleek dat mannen spiermassa winnen en vetmassa verliezen als ze 12 weken oxandrolone gebruiken, maar dat nog eens 12 weken later de gewonnen spieren weer zijn verdwenen. De verloren kilo's vet blijven echter weg. Het gros van de winst van oxandrolonekuurtjes vond plaats tijdens de eerste zes weken van de kuur. De onderzoekers pleitten daarom voor korte oxandrolonekuurtjes van zes weken.

De studie waarover dit stukje kijkt uitgebreider naar de waarde van oxandrolone als afslankmiddel. De mannen verloren 1.8 kilo vet tijdens een oxandrolonekuur van 12 weken. Ze slikten dagelijks 20 mg oxandrolone.

VAT = buikvet; SAT = onderhuids vet; P thigh = het vet op de heupen; D thigh = het vet op de bovenbenen, boven de knie; P IMF = intramusculair vet in de romspieren; D IMF = intramusculair vet in de arm- en beenspieren.


Oxandrolone als afslankmiddel

Oxandrolone als afslankmiddel


De onderstaande tabel vertelt je hoeveel van het vet 12 weken na de kuur was teruggekomen: nog geen 17 procent. Dat betekent dat 83 procent van de verloren kilo's lichaamsvet wegblijft.


Oxandrolone als afslankmiddel


Als afslankmiddel is oxandrolone daarom misschien nog wel geslaagder dan als spieropbouwer, verzuchten de onderzoekers [die maar even vergeten dat het verliezen van 2 kilo vet tijdens 12 weken ook uitstekend zonder anabolen mogelijk is].

Hoe meer vet de mannen hadden verloren, des te lager was hun insulinespiegel als ze nog niet hadden gegeten. Dat is positief. Een lage nuchtere insulinespiegel betekent dat je gevoelig bent voor insuline en gaat samen met minder ontstekingsprocessen.


Oxandrolone als afslankmiddel


Tien jaar eerder ontdekten endocrinologen dat oxandrolone in een beschaafde dosis de vetmassa van mannen die ouder zijn dan 40 vermindert, terwijl mannen die een lage dosering testosteron-enantaat krijgen juist meer vetmassa opbouwen. [Int J Obes Relat Metab Disord. 1995 Sep;19(9):614-24.]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken