Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolica & studies       Anabolica & risico's       Horror & sensatie       Detectie van anabolen    

1 7 - 0 3 - 2 0 0 4

Overleden worstelaar gebruikte trenbolone uit veterinaire implantaten

De worstelaar Davey Boy Smith, bij zijn fans beter bekend als The British Bulldog, gebruikte het anabole steroid trenbolone. Dat schrijft de Canadese lijkschouwer Shwan Jestley in het vijf bladzijden tellende verslag van zijn onderzoek op het lichaam van Smith. Dat rapport is vandaag, zeventien maanden na Smith's dood, openbaar geworden.

Smith stierf op 18 mei 2002 aan een hartaanval. Hij was toen 39 jaar oud. 'Een natuurlijke dood', zegt het rapport. De lijkschouwer had wel anabolen in de hotelkamer van de worstelaar aangetroffen en ook sporen van anabolen in het lichaam gevonden, maar die deden niet vermoeden dat de anabolen de dood van Smith hadden veroorzaakt.

Zelfgemaakte trenbolone uit veterinaire implantaten
De gevonden anabolen zat in flesjes. Na analyse bleek het te gaan om trenbolone. Het was een preparaat dat bodybuilders en sporters halen uit implantaten voor vee, schrijft de krant Calgary Herald. Websites als Anabolic Extreme hebben gedetailleerde instructies gepubliceerd hoe dat precies moet en welke gevaren daarbij komen kijken.

"Hij gebruikte de anabolen voor zijn blessures", zegt Diana Hart, de ex-vrouw van Smith. Volgens Hart, die geboren en getogen is in het milieu van worstelaars, hebben anabolen niets met Smiths dood te maken. "Jazeker, hij gebruikte anabolen. Dat doen alle profsporters. Hij experimenteerde ermee, maar hij wist wat hij deed."


Finaplix, een implantaat dat trenbolone bevat


Smith had ook synthetische heroine-achtige pijnstillers in zijn lichaam, maar de concentraties waren te laag om dodelijk te zijn.

Smith had wel een hartaandoening, constateerden de onderzoekers. Hij had een hartvergroting, en die had weer geleid tot hartritmestoornissen die hem de das om hadden gedaan. Of Smith's hartvergroting het gevolg was van anabolengebruik weten de onderzoekers niet.

USA Today hield een paar dagen geleden 65 sterfgevallen aan het licht in het profworstelen die sinds 1997 de kranten hadden gehaald. Uit onderzoek van de krant bleek dat van de 25 dodelijke hartaanvallen er vijf volgens de autopsie waren veroorzaakt door anabolen. In vijftien gevallen was er sprake van dodelijke cocktails van spierversterkers, drugs en pijnstillers. De sterftecijfers van de worstelaars lagen een factor zeven boven die van de gehele Amerikaanse bevolking.

Bruce Hart, ex-worstelaar en trainer, vindt het niet raar dat fans en dopingwatchers de dood van Smith verdacht vinden. "Als jongens van in de dertig sterven, dan is dat een goede reden om wantrouwend te zijn."

1. Kerry Williamson. Steroids cited in autopsy of local grappler. Calgary Herald, 18-3-2004.
2. Jason Mueller, Bytor, Animal. Catlle Implants. Anabolic Extreme, oktober 1999, nr. 3.
3. Jon Swartz. High death rate lingers behind fun facade of pro wrestling. USA Today, 12-3-2004.
4. Clarissa Satchell. Dad slams British Bulldog death verdict. Manchester Online , 13-6-2003.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken