Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Afvallen       Vetzuchtepidemie       Afslankmedicijnen       Afslanksupplementen    

0 2 - 1 0 - 2 0 0 7

  Oligofructose + calcium = minder vet (J Pediatr. 2007 Sep;151(3):293-8.)
Onderzoekers gaven honderd pubers een jaar elke dag bij het ontbijt een glas met sinaasappelsap. De controlegroep kreeg sinaasappelsap met maltodextrine, de experimentele groep sinaasappelsap met acht gram van het onverteerbare suiker Beneo Synergy-1.
Beneo Synergy-1 is een door het Belgische Orafti [Webstek] geproduceerde oligofructose, die in de darm een voedingsbodem vormt voor goedaardige bacterien. Het is een prebioticum.
In trials is gebleken dat Beneo Synergy-1 de opname van calcium en magnesium verbetert. Omdat calcium in sommige trials de groei van vetlagen afremt wilden de onderzoekers weten of de suikerketen twaalfjarige kinderen kon beschermen tegen vetzucht. In eerste instantie vonden de onderzoekers weinig interessante resultaten.

Oligofructose + calcium = minder vet

Het ketentje leek wel iets te doen, maar het effect was minimaal. Toen de onderzoekers hun gegevens uitsplitsten, en ook keken naar de inname van calcium, vonden ze echter wel interessante effecten.

Oligofructose + calcium = minder vet

De onderzoekers hebben twee theorieen over het mechanisme waarlangs het supplement misschien werkt. De extra opname van calcium zou een direct effect kunnen hebben op de vetcel, en het enzym FAS kunnen remmen waarmee de cel vetten opslaat. Een andere mogelijkheid is dat het supplement de aanmaak van eetlustremmende hormonen als glucagon-like peptide-1 verhoogt.

0 5 - 1 0 - 2 0 0 7

  De negen grappigste weight loss ads (inventorspot.com September 25, 2007)
Als je wilt afvallen moet je niet tijdelijk op dieet, moet je geen afslankproducten gebruik, maar moet je je levensstijl permanent veranderen. Da's duidelijk. Maar dat neemt niet weg dat advertenties voor afslankproducten en dieettypes soms gewoon verschrikkelijk grappig zijn.
Amy Gifford, blogger op InventorSpot.com, zette er negen op een rijtje.

2 7 - 0 9 - 2 0 0 7

  Voedingswetenschapper: Sonja Bakker is een lichtpuntje (Resource 27 september 2007)
"Sonja Bakker kan iets wat wij onderzoekers niet voor elkaar krijgen", zegt de Wageningse voedingswetenschapper Ellen Kampman. "Sonja Bakker bereikt mensen die wij nooit zullen bereiken."
Kampmans pluim op de hoed van Bakker komt enkele dagen nadat de psycholoog Tatjana van Strien van de Nijmeegse Radboud Universiteit Bakker ervan beschuldigde dat haar dieet niet werkte. [ANP 25 september 2007] [Offline] Volgens Van Strien is het dieet van Sonja Bakker ongezond omdat het mensen te weinig laat eten. Daardoor zouden afslankers hun stofwisseling beschadigen.
Voedingswetenschapper Kampman oordeelt anders over de dieetgoeroe. "Als je wilt afvallen, moet je je gedrag veranderen", zegt Kampman. "Je moet anders eten. Hoe precies, dat is kennelijk een complexe boodschap die wetenschappers en voorlichters niet kunnen overbrengen naar mensen met weinig opleiding en een laag inkomen. Sonja Bakker kan dat wel."
Dat komt, zegt Kampman, omdat Sonja Bakker haar dieet op zo'n manier heeft samengesteld dat ook gewone Nederlanders er iets mee kunnen.
Sonja Bakker is razend populair. Haar Bereik Je Ideale Gewicht was in Nederland het best verkochte boek van 2006. [ANP 20 februari 2007] [Offline]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken