Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vitamines       Haargroeimiddelen       Phytochemicaliën       Cosmeceuticals    

1 8 - 0 3 - 2 0 1 0

  Olie van Chinese dadel is haargroeimiddel (Food Chem Toxicol. 2010 Mar 3. [Epub ahead of print].)

De olie uit de zaden van de Chinese dadel - voluit: Zizyphus jujuba - bevordert de haargroei. Smeer de olie op je hoofdhuid, en je haar wordt dikker. Dat gebeurde tenminste bij de muizen waarmee onderzoekers van de Koreaanse Daegu University experimenteerden. De onderzoekers publiceren hun studie binnenkort in Food and Chemical Toxicology.

Jujuboside
Aziatische kruidengenezers maken al eeuwenlang gebruik van extracten van Zizyphus jujuba. Extracten van de vruchten verhogen de gevoeligheid voor insuline, extracten van de bast voorkomen zwangerschap, en olie uit de zaden duikt steeds vaker op in Aziatische supplementen, functional foods en cosmetica. Actieve stoffen in die producten zijn wellicht de jujubosides, waarvan je hierboven een structuurformule ziet. Afgaande op de dierproeven van de Koreaanse Jung In Yoon is de olie uit de zaden van Zizyphus jujuba een heus haargroeimiddel. Over het mogelijke mechanisme doen de onderzoekers geen uitspraken.

Jung In Yoon schoor de rug van muizen kaal [A] en smeerde daar de eerste week elke dag 10 microliter olie op. Die bevatte bij de ene groep proefdieren het groeiremmende hydrocortisone [HC], en bestond bij bij drie andere groepen muizen voor 0.1, 1.0 of 10 procent uit jujuja-olie [ZJ-EO]. Een controlegroep muizen kreeg helemaal niks. Hieronder zie je hoe het kaalgeschoren stuk huid er na 21 dagen uitzag.


Olie van Chinese dadel is haargroeimiddel


Toen de onderzoekers op dag 21 de dikte van de haren meetten, zagen ze dat de behandeling met Zizyphus jujuba-olie de haren dikker had gemaakt. Point 2: middenstuk van de haar; point 3: uiteinde van de haar.


Olie van Chinese dadel is haargroeimiddel


Toen de onderzoekers van 1 vierkante cm alle haren afschoren en wogen, zagen ze dat muizen die waren behandeld met 1 procent Zizyphus jujuba-olie per vierkante cm ietsiepietsie meer haar hadden. Statistisch significant was het effect niet.


Olie van Chinese dadel is haargroeimiddel


De conclusie van de onderzoekers zal producenten van haargroeimiddelen de oren doen spitsen. "The essential oil from seeds of Zizyphus jujuba possesses hair growth promoting activity and it is suggested that essential oil from seeds of Zizyphus jujuba could be included as a constituent in the hair growth promoting agent originated from a natural resource."

Geen zin om te wachten totdat de Zizyphus jujuba-haargroeimiddelen in de winkel liggen? Bij grondstoffenfabrikanten kun je Zizyphus jujuba-olie gewoon kopen.

Vitamine E is haargroeimiddel (29-4-2009)
Cafeine beschermt haar tegen testosteron (15-1-2007)

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken