Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Vergeten anabolen       Anabolen & studies       Anabolen & risico's    

0 8 - 0 4 - 2 0 0 9

  Nor-androstenedione werkt als je het spuit, niet als je het slikt (Toxicology Letters doi:10.1016/j.toxlet.2009.03.024)

Sinds George Bush het spul in 2004 verbood is het prohormoon 19-nor-androstenedione officieel van de markt, maar het is toch leuk om achteraf te weten dat het nauwelijks heeft gewerkt. Dat staat in een dierstudie van Duitse biochemici, die binnenkort verschijnt in Toxicology Letters. Volgens dat onderzoek werkt 19-nor-androstenedione prima als je het injecteert, maar doet het oraal helemaal niks.

Het prohormoon 19-nor-androstenedione kwam in de late jaren negentig op de supplementenmarkt als antwoord op het commercieel succesvolle androstenedione. Zoals enzymen in het lichaam androstenedione omzetten in testosteron, zo zetten enzymen 19-nor-androstenedione om in nandrolon. Je ziet de reactie hieronder.


Nor-androstenedione werkt als je het spuit, niet als je het slikt


Meer over prohormonen in het algemeen en nandrolonprohormonen in het bijzonder vind je in Hoofdstuk 15 van Het Anabolenboek.

Onderzoekers zijn nog steeds met nandrolonprohormonen bezig.
Nor-androstenedione werkt als je het spuit, niet als je het slikt
Amerikaanse onderzoekers publiceerden anderhalf jaar geleden een dierstudie waarin bij subcutaan gebruik een broertje van 19-nor-androstenedione flinke anabole maar minimale androgene eigenschappen bleek te hebben. De stof gedroeg zich als een SARM, aldus de onderzoekers.

De Duitsers komen met soortgelijke bevindingen. Hieronder zie je het effect van injecties testosteronpropionaat [TP] of 19-nor-androstenedione met 1 mg/kg/dag [NOR sc], en de orale dagelijkse toediening [NOR po] van respectievelijk 0.1, 1 en 10 mg/kg/dag. De eerste figuur laat het effect zien op de kringspier, een merker voor de gewenste anabole effecten, de tweede figuur toont het effect op de prostaat, een merker voor de ongewenste androgene effecten.


Nor-androstenedione werkt als je het spuit, niet als je het slikt

Nor-androstenedione werkt als je het spuit, niet als je het slikt


Hoeveel 19-nor-androstenedione de onderzoekers de ratten ook oraal toedienen, anabool effect heeft het steroid niet. Spaanse onderzoekers, die het nauw aan 19-nor-androstenedione verwante 19-nor-androdiol hebben onderzocht, hebben aangetoond waarom: de lever zet het prohormoon na orale toediening in een mum van tijd om in inactieve metabolieten.

Injecteren van 19-nor-androstenedione werkt volgens de Duitsers echter wel, en lijkt de prostaat te ontzien.

Toch doet de orale toediening van 19-nor-androstenedione wel degelijk iets. Alleen waarschijnlijk niets goeds. "Analysis of the tissue weight data in the rat indicates that oral intake of NOR at higher doses correlates with a loss of body weight in the rat which can be interpreted as an indicator for toxicity and thus negative side effects", schrijven de onderzoekers.


Nor-androstenedione werkt als je het spuit, niet als je het slikt


"Summarizing the data, it is obvious that oral intake of nutritional supplementation products containing NOR may be useless for increasing skeletal muscle mass but very likely is associated with adverse side effects", besluiten de onderzoekers hun artikel. Hun onderzoek is overigens bekostigd door de WADA. Je ziet de hand van de geldschieter terug in de formulering die de onderzoekers hebben gebruikt. Hier heeft een PR-trol met een rode viltstift zitten meelezen.

Mocht je gaan experimenteren met injecties met 19-nor-androstenedione, houd dan rekening met oestrogene en progestagene bijwerkingen. In reageerbuisstudies is van metabolieten van 19-nor-androstenedione aangetoond dat ze interacteren met de estradiol- en progesteronreceptor.

De supplementenindustrie is na de introductie van 19-nor-androstenedione steeds extremere preparaten op de markt gaan brengen. Net als 19-nor-androstenedione zijn die niet of niet goed getest. Wij zijn o zo benieuwd wat we over tien jaar zullen gaan lezen over de werkelijke effecten van - we noemen maar wat - Dymethazine, The One of Superdrol.

Oeps. Foutje. Niet Superdrol. Van Superdrol weten we het al.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken