Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Eiwitten       Afslanken       Afslanksupplementen       Creatine    

1 3 - 0 5 - 2 0 0 8

  Nieuwe supercreatine: creatine aan vetzuur (US Patent 7,314,945)
Het Canadese bedrijf Multi Formulations heeft in januari 2008 het patent verworven op een nieuw type creatine. Het molecuul van de nieuwe creatine zit vast aan een vetzuur en is daarom beter beschikbaar voor het lichaam, beweert het patent. Je ziet de chemische structuur van het nieuwe creatinemolecuul hieronder. Op de R zit een vetzuur.
Nieuwe supercreatine: creatine aan vetzuur
Het idee om een creatine en een vetzuur aan elkaar te plakken tot een anhydride is niet nieuw. De Canadezen vonden een artikel dat in 1922 verscheen in de Journal of Biological Chemistry dat beschreef hoe dat moest. Nieuw is wel dat Multi Formulations op het idee kwam om dat idee te gebruiken voor de toepassing in supplementen of sportvoeding. De creatine-vetzuur-verbinding lost beter op en zet minder makkelijk om in creatinine. Aldus het patent.
Het patent spreekt van een voorkeur voor een verzadigd vetzuur. Dat vetzuur levert, aldus het patent in een verlaten bijzinnetje, levert het organisme ook nog eens extra energie.
Door ons geraadpleegde experts vragen zich af of de supercreatine werkelijk zo "super" is. "In de maag is een anhydride reactief", aldus een sceptische biochemicus. "Hij zal snel hydrolyseren. Dat doet het creatinederivaat in dit patent waarschijnlijk ook. Het verschil met gewone creatine is dan helemaal verdwenen. De partijen achter dit patent willen waarschijnlijk iets nieuws op de markt brengen of een ander patent omzeilen."

3 1 - 0 3 - 2 0 0 8

  Beter afvallen met Prolibra-eiwitshake (J Am Coll Nutr. 2007 Dec;26(6):696S-703S.)
Wat is het voor wetenschappers toch goed om samen met het bedrijfsleven samen te werken. Geld is geen probleem. Je bent "maatschappelijk bezig". En als je het een beetje slim aanpakt, dan hoef je zelfs als eerste auteur je artikelen niet meer te schrijven. Dat doet het bedrijf voor je.
Tone & Slim Prolibra Powder
Vraag het maar aan Joy Frestedt van het Minnesota Applied Research Center. Frestedt is de eerste auteur van een studie naar het afslankeffect van het op whey gebaseerde supplement Prolibra. Het onderzoek verscheen onlangs in Nutrition & Metabolism. Glanbia, de maker van Prolibra, kondigde het onderzoek in de zomer van 2007 al aan.
Glanbia heeft het onderzoek betaald. De twee laatste auteurs, Eric Bastian en Loren Ward, zijn werkzaam bij het concern. Loren Ward, zo vermeldt het artikel bovendien, "prepared the first draft of the manuscript".
Heel logisch.
Niet de eerste auteur schrijft een artikel, maar de vierde. Waarom niet? En natuurlijk is deze studie honderd procent betrouwbaar.
Uiteraard.
Prolibra bevat verhoudingsgewijs veel leucine, BCAA's en calcium. De onderzoekers lieten zo'n honderd proefpersonen elke dag voor het ontbijt en de lunch een shake drinken. De proefpersonen in de Prolibragroep kregen daardoor dagelijks zo'n twintig gram eiwitten binnen, 2.2 gram leucine en een halve gram calcium. Een controlegroep kreeg een placebo zonder al dat moois.
De proefpersonen volgden een mild dieet, waarbij ze vijfhonderd kilocalorieën minder binnenkregen dan ze nodig hadden. Hieronder zie je wat er na twaalf weken met de proefpersonen was gebeurd.

Beter afvallen met Prolibra-eiwitshake

"Prolibra subjects lost significantly more body fat compared to control subjects (2.81 kg vs. 1.62 kg)", schrijven de onderzoekers tevreden.
Goed spul dus, dat Prolibra. Er zitten kennelijk magische eiwitfragmenten in met een heeeeeeeel bijzondere werking.Zou je denken.
Nou - dat valt mee. Het dieet van de proefpersonen was zonder meer slecht. De inname van eiwitten was laag, maakt het stuk duidelijk. Zelfs conservatieve voedingswetenschappers adviseren een eiwit-inname van 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag.

Beter afvallen met Prolibra-eiwitshake

Een dieet met weinig eiwit maakt afvallen moeilijker. Het stimuleert de eetlust en het leidt versneld tot spierafbraak. Een eiwitrijk dieet daarentegen remt de eetlust en stimuleert de spieropbouw.
Bovendien was de inname van calcium laag in de controlegroep laag. Als je te weinig calcium binnenkrijgt - in het Nederlandse dieet overigens praktisch onmogelijk - word je ook een beetje sneller dik.
Waarschijnlijk hebben de onderzoekers die situatie zelf in de hand gewerkt. "Subjects were instructed to restrict dairy consumption to < 1 serving per day and total calcium intake to less than 500 mg/day", schrijven ze. Het tekort aan voedingsstoffen werd in de Prolibra-groep vervolgens weer goedgemaakt door de eiwitshake. Allicht dat de proefpersonen er positief op reageerden.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken