Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Herontdekte anabolen       DHEA       Antioestrogenen       Anabolen & studies    

0 5 - 0 3 - 2 0 0 6

Nieuw designersupplement Methyl 1-D is variatie op bekend thema

Nieuw designersupplement Methyl 1-D is variatie op bekend thema
Verleden week introduceerde supplementenbedrijf Legal Gear een nieuw designersupplement. Methyl 1-D, heet het. Methyl 1-D moet een echte man van je maken. Het zorgt voor een "cascade of hormones that effect everything about that man, his stamina, sexual performance - you know, his edge".

Legal Gear produceert ook Methyl-1-Alpha (bevat de C17-methyl-analoog van 1-androstenediol), Formadrol (bevat het antioestrogene 4-hydroxy-androstenedione) en Methyl Masterdrol (bevat methasterone).

Als je verwacht dat Methyl 1-D net zo heftig is als die andere producten dan moeten we je teleurstellen. Met Methyl 1-D grijpt Legal Gear terug op het allereerste steroidensupplement dat in de vorige eeuw op de markt kwam: DHEA. 3-Beta-Hydroxyetioallocholan-5-Ene-17-One is een andere term voor DHEA. Een pil bevat 100 milligram DHEA, en de fabrikant adviseert er zes per dag. Toe maar.

Androsta 1,4,6-triene 3,17-dione
Enzymen zetten DHEA om in estradiol, DHT, en nog een heleboel andere hormonen. In een pil Methyl 1-D zit ook vier milligram van een ander androgeen, die het bedrijf 1,4,6-etioallocholan noemt. Dat is hetzelfde als androsta-1,4,6-triene-3,17-dione [structuurformule hiernaast]. Dat is een aromataseremmer. Wij hebben geen flauw idee hoe goed die werkt of hoe veilig hij is. Hij is niet op mensen getest. Het zal ook eens niet waar zijn.

Het zou zomaar kunnen dat Legal Gear Methyl 1D noodgedwongen van de narkt zal halen. Het product maakt inbreuk op een patent van Schering, dat vrij vertaald "De combinatie van DHEA en een aromataseremmer als een middel tegen een te lage androgeenspiegel bij mannen" heet. US Patent 6,696,432 - dat op naam staat van vier onderzoekers van hormoonfabrikant Schering [US Patent 6,696,432] beschrijft Methyl 1-D bijna letterlijk.

Hoe ongezonder mannen leven, des te meer daalt hun testosteronspiegel als ze ouder worden. De aanmaak van het hormoon vermindert, maar een andere belangrijke factor is het enzym aromatase, dat testosteron omzet in estradiol en dat tijdens het verouderingsproces actiever wordt. In het patent citeren de onderzoekers studies waaruit blijkt dat de testosteron/estradiol-ratio bij mannen ouder dan zestig ongeveer veertig procent lager is dan bij mannen die jonger zijn dan zestig jaar.

Testosteroninjecties, aldus de onderzoekers, werken niet zo goed als het om hormoontherapie gaat: even na de injectie zorgen ze voor een piek in de testosteronspiegel die daarna weer weg-ebt. Omdat mannen met hormoontherapie om de paar weken een injectie krijgen, gaat hun hormoonspiegel onvermijdelijk op en neer.

Vandaar dat de schrijvers heil zien in DHEA in combinatie met een anti-oestrogeen. Het patent noemt testolactone, androsta-1,4,6-triene-3,17-dione, 4-androstene-19-chloro-3,17-dione, anastrozole en nog anderhalf dozijn andere antioestrogenen.

1-Methyl-Boldione
Het patent noemt androsta 1,4,6-triene-3,17-dione, het antioestrogeen in Methyl 1D een paar keer, maar het antioestrogeen dat het patent het meest veelvuldig noemt is 1-methyl-androsta-1,4-diene-3,17-dione [structuurformule hiernaast].

1-Methyl-Androsta-1,4-Diene-3,17-Dione is een door Schering uitgevonden verbinding. Het is een analoog van boldenon. De stof lijkt wel een beetje op boldione, een pro-hormoon dat een paar jaar voor de prohormoonban van 2004 populair was.

Het meest karakteristieke van de verbinding is de methylgroep op het eerste koolstofatoom. Die groep is zo ongeveer de handtekening van het Schering-concern. Mesterolone en mestalone, twee andere anabole steroiden uit de koker van Schering, hebben die methylgroep ook. De naam die Schering voor de verbinding heeft verzonnen is atamestane.

Het dagelijks slikken van een tablet met zon honderd tot zeshonderd milligram atamestane per dag, zegt het patent, zorgt voor een verbetering van de testosteron-estradiol-ratio bij oudere mannen. In trials die 24 en 48 weken duren blijft het effect overeind. De schrijvers van het patent baseren zich op ongepubliceerd onderzoek naar mannen met een vergrote prostaat.

Nieuwe designersteroide Methyl 1-D is variatie op bekend thema

In het patent staan geen onderzoeksgegevens waaruit blijkt wat een combinatie van DHEA en een antioestrogeen met de androgeenspiegel doet. Maar de onderzoekers denken dat die combinatie synergetisch werkt, en dat mannen die dagelijks een pil slikken - met vijftig milligram DHEA en honderd milligram 1-methyl-androsta-1,4-diene-3,17-dione - een stabielere testosteronspiegel hebben dan mannen die injecties met testosteron krijgen.

Een reden dat Schering niet optreedt tegen het supplement van Methyl 1-D is waarschijnlijk dat er voor dit soort preparaten geen markt is. Nog geen markt is.

DHEA
Dat verandert misschien als straks meer bekend is over de mogelijke schadelijke langetermijn-gevolgen van toediening van testosteron bij mannen, en meer over DHEA. De trials met DHEA hebben tot nu toe weinig opgeleverd. Maar volgens een recent onderzoek van Washington University onderzoek bouwen oudere mannen en vrouwen die DHEA slikken meer spieren op als ze trainen met gewichten dan ouderen die geen DHEA gebruiken. [Am J Physiol Endocrinol Metab. 2006 Nov;291(5):E1003-8.]

Als er nog meer van zulke studies verschijnen, dan krijgen de makers van Methyl 1-D de advocaten op Schering op visite.
Daar kun je atamestane op innemen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken