Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Detectie van anabolen       Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Vergeten anabolen    

1 3 - 0 3 - 2 0 0 9

  Nieuw designeranabool The One is eigenlijk gewoon Methyl-DHT (Ergogenics)

De Amerikaanse supplementenbakker Applied Nutriceuticals voert op de bodybuildingboards een marketingcampagne voor zijn nieuwe designersupplement The One. In dat product zit een steroid dat nog nooit eerder op de markt is geweest. Het is een oxim of, op z'n Engels, een oxime. Omdat oximen niet bekend zijn in het dopingmilieu kan het bedrijf zich permitteren om in zijn campagne een beetje te jokken over het wondermiddel in The One.

Nieuw designeranabool The One is eigenlijk gewoon Methyl-DHT
In The One zit volgens het label 17a-methyl etioallocholan 17b-ol 3-hydroxyimine. Die naamgeving is verouderd. Etioallocholan is een oude naam voor dihydrotestosteron of DHT, de vermannelijkende metaboliet van testosteron. Spieren opbouwen doet DHT niet echt. Vermannelijkende bijwerkingen, zoals een verhoogde agressie, heeft DHT echter wel.

In de DDR - het communistische Duitsland van voor de val van de Berlijnse muur - experimenteerde de dictatuur met de 17alpha-methyl-analoog van DHT op sporters. De codenaam van dat steroid was STS 646. Uit de proeven van Oost-Duitsers bleek dat STS-646 geen goed anabool was. Wel gaf het sporters agressie en een betere focus. De Oost-Duitsers gaven het daarom bijvoorbeeld aan teamsporters, vlak voordat die een belangrijke wedstrijd moesten spelen.

Nieuw designeranabool The One is eigenlijk gewoon Methyl-DHT
De stof in The One lijkt sprekend op methyl-DHT. Je ziet de structuurformule hiernaast. In een capsule The One zit volgens de fabrikant 22,5 milligram van dit spul. De dagelijkse dosis is drie tot vier capsules per dag.

Het bewuste steroid is een oxim. Over oximen lees je meer in Hoofdstuk 17 van Het Anabolenboek. Eigenlijk zijn oximen prohormonen. In de maag zet het zuur het oxim in The One om in 17alpha-methyl-DHT.

In posts waarmee werknemers van Applied Nutriceuticals de boards voltetteren staat dat The One 'het enige anabool is dat je ooit nodig zult hebben'. Vandaar de naam. Het bedrijf post dan grafieken zoals die van hieronder, waarin een tester iets meer dan acht kilo droge massa zou hebben gewonnen door The One. Tuurlijk.


Nieuw designeranabool The One is eigenlijk gewoon Methyl-DHT


Het bedrijf schrijft ook dat 'dit volkomen nieuwe anabool' voor het eerst is beschreven in een artikel dat in 1966 verscheen in Steroids. [bodybuilding.com 01-05-2009] [Steroids. 1966 Aug;8(2):209-18.] Laten wij al de oude jaargangen van Steroids op zolder hebben liggen, naast de Donald Duck. En toen we daarin gingen zoeken vonden we de gegevens die we hieronder in een grafiek hebben samengeveegd. Steroid XVI is het oxim in The One.


Nieuw designeranabool The One is eigenlijk gewoon Methyl-DHT


Volgens deze tabel - gebaseerd op dierproeven - is 17alpha-methyl-3-oxim 3,8 keer zo anabool als testosteron (I) en 1,6 keer zo androgeen. IV is trouwens DHT, VII is 1-testosteron en XX is stanozolol. Deze cijfers kom je ook tegen in posts over The One op de boards. Maar ze zijn niet toepasselijk. In het artikel uit 1966 kun je lezen dat de onderzoekers ze baseren op proeven waarbij ze ratten met de anabolen injecteerden. Bloed is minder zuur dan maagzuur. In het bloed blijft het oxim waarschijnlijk beduidend langer intact dan in de maag, waar het in een zucht verandert in methyl-DHT. De mooie cijfers van hierboven kun je welgevoegelijk vergeten als je The One slikt.

Dat in het artikel uit 1966 het oxim zijn opwachting maakt klopt ook niet. In 1963, drie jaar voordat het stuk verscheen, diende Robert Mazur, een chemicus van Searle, een patent in voor een reeks oximen van DHT. Dat patent, US Patent 3,211,756, dekt ook het steroid in The One.

Voor The One geldt wat ook voor andere designeranabolen geldt. In het gunstigste geval ben je een proefkonijn voor een stof die nooit behoorlijk op mensen is getest. En als je pech hebt, wel, dan ben je het haasje.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken