Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Hart & bloedvaten       Gevaarlijke supplementen     Vitamines   Vitamines     Vitamine K   Vitamine K    

1 2 - 0 7 - 2 0 0 7

  Natural-bodybuilder bijna dood na overdosis Vitamine K (The Gazette July 11, 2007) [Offline]
De bodybuildingcarriere van de Canadese naturalbodybuilder Chris Gurunlian is voorlopig voorbij. Op 16 juni 2007 werd Gurunlian nog eerste bij de Kleine Mannekes van de Canadian BodyBuilding Federation Championship. Een week later kreeg hij problemen met ademen.
Er zaten bloedklontjes in zijn longen, ontdekten artsen. Ze waren afkomstig uit zijn benen.
De bodybuilder kreeg bloedverdunners en mocht zes maanden niet meer trainen. Gurunlian kon de WK, die oktober 2007 in Seoul gehouden zouden worden, op zijn strakke buik schrijven.
Drie dagen later kreeg Gurunlian een zwelling in zijn kuit. Een bloedstolsel had een ader afgesloten. Artsen behandelden hem drie dagen achtereen. Voorlopig geen zware training meer voor Chris Gurunlian, oordeelden ze.
"I was depressed and upset", zegt de bodybuilder. "But at the same time, the doctor told me that I was lucky to be alive."
Over de oorzaak van Gurunlians bijna-dood is het stuk vaag. Gurunlian at veel broccoli, zegt het stukje. Daarin zit veel vitamine K. Gurunlian gebruikte vitamine K tegen de krampen, die optraden als gevolg van het
Menaquinone K7 - een actieve vorm van vitamine K
uitdrogen van zijn lichaam. Die vitamine K is goed voor de vaten, maar kan ook bloedstolsels veroorzaken. Sterker nog, bloedverdunners als Marcoumar werken juist doordat ze de werking van vitamine K blokkeren.
Het woord 'supplement' valt niet in het stukje, maar het is eerlijk gezegd niet waarschijnlijk dat Gurunlians toxische dosis vitamine K uit groente kwam. Daarvoor zit er in groente te weinig vitamine K, en is de plantaardige vitamine K niet actief genoeg.
Gurunlian nam teveel K2 in supplementvorm. Daar houden we het op.

0 9 - 0 7 - 2 0 0 7

  Richard Sandrak, zeven jaar oud (youtube.com) [Offline]
Alweer wat ouder clipje van Richard Sandrak, de kind-Hercules. Je ziet zijn moeder, zijn vader en zijn trainer - de personages uit de reportage van Hans Wassink over 'De Godenzoon of Genetisch Freak'.
Het zal wel nooit helemaal duidelijk worden wat zijn ouders met Richard tijdens zijn jongste jaren hebben uitgespookt. Officieel zou Richard zijn fysiek te danken hebben aan een dieet met eiwitrijke limabonen. Kenners van het bodybuildingcircuit vreesden echter dat zijn begeleiders Richard inspoten met anabole steroiden. Er circuleren zelfs theorieen dat Richard Sandrak genetisch zou zijn gemanipuleerd.
Het gaat ondertussen weer wat beter met Richard Sandrak, nu zijn vader achter tralies is verdwenen. Toen de man zijn familie bedreigde, belde Richard de politie. Met paps in de bajes verloor Richard zijn freaky fysiek, ook al is hij blijven trainen.
Richard Sandrak is nu vijftien jaar oud. Volgens zijn lemma op Wikipedia is hij nu 155 centimeter lang. [Wikipedia] In Nederland zijn jongens van vijftien jaar
Richard Sandrak, zeven jaar oud
gemiddeld twintig centimeter langer. Sandraks achterblijvende groei wijst op het gebruik van anabole steroiden. Anabolen sluiten de kraakbeenschijven in het skelet en remmen zo de groei.
Op zijn webstek www.richardsandrak.com [Offline] verkoopt diezelfde Richard Sandrak zijn laatste DVD, The Little Hercules Hollywood Work Out For Kids. Op de cover, bovenaan vatten vette letters de inhoud samen: The world's strongest boy teaches your kids how to stay fit and healthy while having fun.

0 9 - 0 7 - 2 0 0 7

  Eigenaar van Bodies For Christ gearresteerd (Times Record June 22, 2007) [Offline]
De eigenaar van de sportschool Lichamen Voor Jezus zit vast. Agenten arresteerden hem nadat hij voorwaardelijk vrij kwam uit de lokale gevangenis voor een drugsgerelateerd misdrijf. Daarvoor betaalde bodybuilder J. S. een bord van zeventigduizend dollar.
Zijn meest recente arrestatie kwam nadat hij hij zich in zijn gym tot twee keer toe aan vrouwen zou hebben vergrepen.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken