Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Methandienone       Anabolen & risico's       Anabolen & studies       Testuitslagen    

0 6 - 1 2 - 2 0 0 6

Naposim kost een bodybuilder het leven

Naposim kost een bodybuilder het leven

In het Oostenrijkse Graz is de overheid een onderzoek begonnen naar de dood van een 24-jarige bodybuilder. Dat meldt de lokale krant Der Neue Grazer. De bodybuilder had het Roemeense anabole methandienone-preparaat Naposim gebruikt.

"Verleden week kregen we de patient binnen", vertelt Karl-Heinz Tscheliessnigg van het academisch ziekenhuis van de Oostenrijkse stad. "Hij had hartklachten. We hebben hem meteen naar de Intensive Care gebracht, en we wilde hem aansluiten op een hart-long-machine. Maar toen hielden zijn longen, lever en nieren ermee op. We konden niets doen. Binnen een etmaal na binnenkomst was de man overleden.'

Uit het onderzoek door het ziekenhuis bleek dat de dode Naposim had gebruikt. "We hebben onmiddellijk het OM ingeschakeld en het geval doorgegeven aan het ministerie van gezondheid", zegt Tscheliessnigg. "Als dit product op de zwarte markt voorhanden is, of via het internet te koop wordt aangeboden, dan moeten we natuurlijk de bevolking waarschuwen."

Volgens Peter Grabuschnigg van het Grazer Gerichtsmedizin is het onderzoek van de Naposim nog niet afgerond. Pas volgende week wordt bekend welke stoffen, en in welke dosis, in het preparaat zitten.

Grazer stirbt an Anabolika. Der Neue Grazer, 06.Dez. 2006.

0 7 - 1 2 - 2 0 0 7

Dood door Naposim

In december 2006 berichtten Oostenrijkse kranten over een bodybuilder van 24 jaar, die in het ziekenhuis overleed na een kuur met het methandienine-preparaat Naposim. De Oostenrijkse artsen die hebben geprobeerd het leven van de bodybuilder te redden publiceerden een artikel in de Journal of Medical Biology. [J Med Microbiol. 2007 Dec;56(Pt 12):1687-8.]

Dood door Naposim
De bodybuilder had zich laten opnemen toen hij al twee dagen moeite met ademhalen had. Een dag voor zijn opname was hij bovendien ook nog duizelig en misselijk geworden en moest hij overgeven. De bodybuilder had een vergroot hart, maar daarmee was hij geboren. Het had bovendien altijd naar behoren gewerkt.

Wel duidelijk defect was de lever van de bodybuilder - als gevolg van het anabolengebruik, denken de onderzoekers. De bodybuilder had bovendien een ernstige longontsteking - later zouden de onderzoekers de schimmel Candida albicans in zijn longen ontdekken - en een dag na opname raakte het bloed van de bodybuilder vervuild door een micro-organisme. De man gleed in een septic shock. Die zou de bodybuilder uiteindelijk fataal worden.

De onderzoekers behandelden de bodybuilder met een cocktail van vaatverwijdende middelen, antibiotica en een keur aan andere medicijnen. Het baatte niet. "Despite aggressive treatment, the patient died of multisystem organ failure on the 4th day after admission", schrijven de Oostenrijkers. Hart, longen, lever, nieren - alle organen bezweken door het onbekende micro-organisme in het bloed van de bodybuilder.

Toen de onderzoekers het bloed van de bodybuilder op kweek zetten, ontdekten ze na vier dagen met welke bacterie ze te maken hadden: Gordonia terrae. De bacterie, die voorkomt in de grond en steeds vaker wordt aangetroffen in ziekenhuizen, is waarschijnlijk het lichaam van de bodybuilder binnengedrongen toen de artsen allerlei katheters in het lichaam van de man inbrachten.

De bacterie was overigens niet bestand tegen de antibiotica die de artsen de bodybuilder toedienden. Dat die antibiotica de man toch niet konden redden weten de artsen aan de anabolen die hij had gebruikt. Die hadden zijn immuunsysteem volledig ontwricht.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken