Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Onzinsupplementen       Magnesium       Gevaarlijke supplementen       Superfoods    

0 8 - 0 8 - 2 0 0 6

De nano-supplementen van Neosino zijn nep

Ze zijn het grote geheim van de Nederlandse voetballer Roy Makaay, die nu speelt voor FC Bayern. Datzelfde FC Bayern verkoopt dat grote geheim in zijn webwinkel: de nano-supplementen van Neosino. Makaay wordt er ongekend fit door. Zegt hij. Zo zie je maar weer hoe sterk het placebo-effect kan zijn.

De nano-supplementen van Neosino zijn nep
Sportarts Dr. Hans-Wilhelm Mueller-Wohlfahrt gebruikt Neosino-supplementen met succes, beweren advertenties. Het nanosilicium, nanocalcium en nanomagnesium in Neosino’s Nanosilimagna wordt dankzij einem weltweit patentierten Mahlverfahren vele malen beter opgenomen door het lichaam dan ordinaire mineralen. En daardoor hebben sporters meer profijt van hun training. Het woordje 'nano', aldus Neosino, wil zeggen dat de deeltjes een omvang van drie- tot tien nanometer hebben gekregen.

Nou is dat tamelijk onwaarschijnlijk. Nanotechnologen praten over tientallen en honderden nanometers, niet kleiner. Of Neosino is de nanotechnologie voorbij, of Neosino jokt.

Het laatste is het geval, volgens onderzoek dat is betaald door de Duitse omroep NDR en het tijdschrift Der Spiegel. De NDR liet de nano-supplementen van Neosino analyseren door het Max-Planck-Instituts für Kolloid- und Grenzflaechenforschung. De onderzoekers konden geen nanodeeltjes in de wonderpillen van Neosino ontdekken. Toen de NDR in maart 2006 de resultaten van het onderzoek bekendmaakte, reageerde het bedrijf zoals je kunt verwachten: Neosino daagde de omroep voor de rechter. Neosino heeft de zaak echter verloren. [Google]

Na de uitzending dook Der Spiegel in de Neosino-affaire. Het blad wendde zich tot Robert Heaney van de Amerikaanse Creighton University, en liet hem proeven doen met Neosino's Nanosilimagna op menselijke vrijwilligers. Heaney ontdekte dat die beter reageerden op spotgoedkope bruistabletten van 65 cent dan op de retedure Neosinapillen van 49,95 Euro.

Dat is nog voorzichtig uitgedrukt. Van een verhoging van de magnesiumspiegel kon Heaney geen spoor ontdekken. Een PDF van Heaneys studie vind je op de website van Der Spiegel. [Offline]

Der Spiegel liet ook onderzoek doen door het Institut für Biomedizinische und Pharmazeutische Forschung. Proefpersonen reageerden net zo goed op Neosino's Nanosilimagna en Neosino's Sport Nano Liquid als op een placebo, ontdekte het instituut toen het in de urine van de proefpersonen zocht naar calcium en magnesium. De onderzoekers konden bijna niks ontdekken. Ergo: in de dure pillen en druppels van Neosino zitten geen mineralen. 'Deze producten zijn nog niet klaar voor de markt', oordeelde het instituut eufemistisch.

Neosino is niet van de studies onder de indruk. Dat de onderzoekers geen effect vinden, komt juist omdat Neosino's producten zo verschrikkelijk geavanceerd zijn: de mineralen in de pillen worden zo efficiënt opgenomen door het lichaam, dat ze niet in de urine verschijnen.

1. Bayern-Star Roy Makaay stuermt fuer neosino. Materialica.de. [Offline]
2. Markus Becker. Billigbrause schlaegt "Bayern-Pillen".Der Spiegel 03. August 2006. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken