Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Testuitslagen    

1 0 - 0 6 - 2 0 0 8

  Nandrolonprecursor norandrodiol is nauwelijks effectief (Steroids. 2008 Aug;73(7):751-759.)
Misschien heb je ze nog liggen, de potjes met de nandrolonprecursor norandrodiol. Ze werken nauwelijks, schrijven Spaanse onderzoekers in de Augustus-editie van Steroids. Dat maken de Spanjaarden op uit proeven met het officieel inmiddels uit de markt genomen Norandrodiol Select 300. Het product verhoogde de concentratie nandrolon in het lichaam nauwelijks.
De actieve stof in Norandrodiol Select 300 is 19-nor-4-androstenediol - wetenschappelijke naam: 4-estren-3-beta,17beta-diol. Je ziet de chemische structuur hieronder. Als de hydroxylgroep op C3 verandert in een carbonylgroep ontstaat het anabole steroid nandrolon.


19-Nor-4-Androstenediol Nandrolon

19-Nor-4-Androstenediol

Nandrolon


Slik 19-nor-4-androstenediol, en enzymen in je lichaam zetten het spul om in nandrolon. Klinkt goed, maar zo werkt het niet, ontdekten de onderzoekers. Toen de Spanjaarden om te beginnen bepaalden hoeveel 19-nor-4-androstenediol er nou precies in Norandrodiol Select 300 zat, ging het al mis. In een capsule Norandrodiol Select 300 zou 150 milligram moeten zitten. De onderzoekers vonden echter maar 91
Nor-androdiol is nauwelijks effectief
milligram. Dat komt neer op een onderdosering van veertig procent.
De onderzoekers waren niet verrast. "The discrepancy between the actual and the theoretical content of drugs in nutritional supplements has been widely described", schrijven ze.
Toen de onderzoekers zes vrijwilligers twee capsules Norandrodiol Select 300 gaven, en vervolgens in hun bloed de concentratie van een zestal nandrolonmetabolieten bepaalden, vonden de Spanjaarden maar verrassend weinig nandrolon. Hieronder staan de AUC's van een aantal gemeten metabolieten. AUC is een afkorting voor area under the curve. Dat is de totale hoeveelheid van een stof die gedurende de meettijd in het lichaam heeft gecirculeerd.

Nor-androdiol is nauwelijks effectief

NOL is 19-nor-4-androstenediol, de actieve stof in Norandrodiol Select 300. ND is nandrolon. De glucuronidefractie bestaat uit metabolieten waaraan het lichaam al suikergroepen heeft geplakt. Glucuronideverbindingen zijn niet meer actief, de metabolieten in de vrije fractie nog wel.
NA staat voor norandrosteron. De wetenschappelijke naam voor die verbinding is 3-alpha-hydroxy-5-alpha-estran-17-one. Die metaboliet is ook in de vrije vorm, zonder dat er suikers aan hangen, niet meer actief. Dat geldt dubbel en dwars voor NE alias noretiocholanolone of 3-alpha-hydroxy-5-beta-estran-17-one. Het verschil tussen die metabolieten zit hem in de positie van het waterstofatoom op C5. Geen van deze twee metabolieten kan nog omzetten in nandrolon.


Norandrosteron Noreticholanolone

Norandrosteron

Noreticholanolone


NONE staat tenslotte voor norandrostenedione. Die verbinding is niet erg actief, maar hij kan wel omzetten in nandrolon.
Als je kijkt naar het vrije nandrolon, dan zie je dat er maar een fractie van het 19-nor-4-androstenediol in het precursorsupplement wordt omgezet in werkzaam nandrolon. Het overgrote deel van de actieve stof verandert in versuikerd
Norandrostenedione

Norandrostenedione

norandrosteron en noretiocholanolone. Dat zijn trouwens de metabolieten waar dopingjagers op letten als ze willen weten of een sporter nandrolon heeft gebruikt. Als je nandrolonprecursoren gebruikt is de kans dat je tijdens een dopingcontrole door de mand valt dus levensgroot.
Daar komt nog bij dat je spieren weinig baat hebben bij nandrolonprecursoren. Dat zie je op de figuur hieronder, waarop je kunt zien hoe de concentratie nandrolon in het bloed van de vrijwilligers steeg na inname van Norandrodiol Select 300.

Nandrolonprecursor Nor-androdiol is nauwelijks effectief

De minimale concentratie waarbij je lichaam iets merkt van nandrolon ligt tussen de 0,3 en 1,2 nanogram per milliliter. De helft van de proefpersonen haalde die range. Het metabolisme van de andere helft was daar kennelijk niet geschikt voor. In de drie proefpersonen waarbij het nandrolon wel de effectieve range bereek, bleef de concentratie daar slechts enkele uren.
"Hence, it can be concluded that after oral administration of 19-nor-4-androdiol it is difficult to reach effective levels of free nandrolone", besluiten de onderzoekers.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken