2 7 - 1 0 - 2 0 0 9
Na pensioen veroudert succesvolle man sneller (Age Ageing. 2009 Sep;38(5):553-8.)
Succesvolle oudere en gepensioneerde mannen, met een hoog inkomen, veel aanzien en macht, zijn op moleculair niveau ouder dan even oude mannen die lager op de maatschappelijke ladder staan. Dat ontdekten onderzoekers van de Chinese University of Hong Kong toen die het genetisch materiaal van duizend oudere mannen onderzochten. Managers en zakenmannen takelen na hen pensionering sneller af dan andere mannen, schrijven de onderzoekers in Age and Ageing.
De onderzoekers haalden uit het bloed van hun proefpersonen immuuncellen. Daaruit haalden ze het DNA, en daarvan bepaalden ze de lengte van de telomeren. Telomeren zitten aan de uiteinden van de chromosomen. Elke keer als de cellen van het lichaam zich delen worden de telomeren korter. Als de telomeren 'op' zijn, sterft de cel. Hoe korter je telomeren, des te korter is dus de tijd die je nog in het ondermaanse kunt doorbrengen.
Eerder hadden Britse onderzoekers in een studie onder vrouwen van middelbare leeftijd ontdekt dat de telomeren van armere vrouwen sneller slijten. Gelukkig is maatschappelijk succes niet de enige factor die je levensduur bepaalt. Uit hetzelfde Britse onderzoek bleek ook dat lichaamsbeweging de moleculaire klok tien jaar terugzet.
De Chinese onderzoekers probeerden ook meer over de relatie tussen maatschappelijke positie en moleculaire veroudering te achterhalen en bestudeerden dus tweeduizend mannen en vrouwen die de 65 waren gepasseerd. De onderzoekers maten de maatschappelijke positie van hun proefpersonen door ze zelf hun maatschappelijke positie te laten aangeven, de ene keer in hun eigen kring [Community ladder], de andere keer op een ranglijst van alle beroepen die je in Hong Kong kunt uitoefenen [Hong Kong ladder]. Het resultaat zie je hieronder.
De mannen en vrouwen hadden kortere telomeren naarmate ze hun maatschappelijke positie hoger inschatten. Bij de mannen was die trend statistisch significant, bij de vrouwen niet.
Omdat in de Britse studie macht en rijkdom juist de veroudering vertragen, denken de onderzoekers dat de mannen sneller verouderen doordat ze met pensioen zijn gegaan. De korter wordende telomeren "may be a reflection of men in the higher ranks in this society being subjected to greater stress arising from changes after retirement", schrijven de onderzoekers. Mannen zijn verslingerd aan hun positie en kunnen het niet verkroppen als ze die kwijtraken. Door de stress verouderen ze sneller.
Dat bij gepensioneerde vrouwen de telomeren niet significant korter worden verklaren de onderzoekers doordat werk voor vrouwen niet zo leuk is als voor mannen. Pensioen betekent voor relatief veel vrouwen vooral bevrijding en opluchting. En daardoor verouder je niet sneller.
In andere studies ontdekten onderzoekers dat chronische stress de levensduur verkort. Ze vonden ook langere telomeren in theedrinkers, vitamineslikkers, mensen met een hoge vitamine D-spiegel en mensen die veel bewegen.
|
|
|