Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Gevaarlijke supplementen       Afslanken       Afslanksupplementen       Afslankmedicijnen    

0 2 - 0 3 - 2 0 0 8

  N-nitroso-fenfluramine en designer-subitramines in afslanksupplementen maken slachtoffers (Hong Kong Med J. 2007 Jun;13(3):216-20.)
Niet alleen makers van bodybuildingsupplementen en sekspillen rommelen met designerdrugs. Ook in afslanksupplementen duiken onbekende analogen van medicijnen op. Onderzoekers uit Hong Kong beschrijven vier gevallen waarin gebruikers van zulke stiekem opgevoerde supplementen in problemen zijn gekomen.
De onderzoekers zijn verbonden aan het Princess Margaret Hospital in Hong Kong. Ze verzamelden tussen 2004 en 2006 duizend meldingen die waren binnengekomen bij het Hospital Authority Toxicology Reference Laboratory. Veertig daarvan hadden betrekking op gebruikers van afslankproducten. Vooral producten met sibutramine zorgden voor problemen, maar er waren ook meldingen van producten met tiratricol, de afslankamfetamines fenfluramine en fentermine, het in de Balco-affaire opgedoken mazindol en het laxeermiddel phenolphthalein.

Vier gevallen waren bijzonder. De gebruikers waren ziek worden omdat ze via afslanksupplementen designerdrugs hadden binnengekregen. In drie gevallen betrof het N-nitroso-fenfluramine, een beruchte designer-analoog van fenfluramine die al een decennium overal ter wereld jaren opduikt in afslankmiddelen. In het geval dat de onderzoekers uit Hong Kong aanhalen overleed een gebruiker van een product met N-nitroso-fenfluramine. Een andere had een levertransplantatie nodig.


Geval 1

Vrouw, 38. Gebruikte zes maanden lang afslanksupplement Supreme Quick Slim, had na leverontsteking uiteindelijk levertransplantatie nodig.

Supreme Quick Slim bevatte N-nitrosofenfluramine, fenfluramine, cafeine, nicotinamide, emodin en aloe-emodin.

Geval 2

Vrouw, 53, had te hard werkende schildklier. Gebruikte afslanksupplement Ever Youth. Stierf na hartstilstand.

Ever Youth bevatte N-nitrosofenfluramine, fenfluramine, sibutramine, phenolphthalein, propranolol, cafeine, dierlijk schildklierextract, anthraquinones uit kruiden en vitamines.

Geval 3

Man, 41. Gebruikte Ever Youth, opgenomen vanwege extreme lusteloosheid. Herstelde.

Geval 4

Vrouw, 47. Gebruikte gedurende een week onbekend afslanksupplement en werd psychotisch. Herstelde, werd na vier dagen ontslagen uit ziekenhuis.

Supplement bevatte N-desmethyl-sibutramine.


Een vrouw kreeg een psychose nadat ze een week lang een afslanmiddel had geslikt waarin een analoog van het afslankmiddel sibutramine bleek te zitten. Volgens analyse bevatte het product N-desmethyl-sibutramine.
Supplementen en voedingsmiddelen waarin de fabrikant sibutramine clandestien heeft toegevoegd circuleren ook in onze regionen. In 2006 meldden Beierse gezondheidsautoriteiten dat ze een analoog van sibutraminehadden gevonden in de kruiden-afslankpil QingQing.

Het in Hong Kong ontdekte N-desmethyl-sibutramine is een analoog die na inname van sibutramine in het lichaam ontstaat. Dat geldt ook voor een andere analoog van sibutramine, N-bisdesmethyl-sibutramine. Onderzoekers hebben beide analogen inmiddels in supplementen aangetroffen. De onderzoekers uit Hong Kong hebben meldingen gevonden in Japanse en Taiwanese databanken. Beide analogen hebben overigens dezelfde activiteit als sibutramine zelf.
Verleden jaar publiceerden Singaporese onderzoekers dat ze nog een andere sibutramine-analoog in kruidensupplementen hadden aangetroffen: homosibutramine. Ze vonden die analoog samen met de twee bovenstaande analogen in dezelfde product. [Rapid Commun Mass Spectrom. 2007;21(4):614-8.]
De vraag naar afslankmiddelen groeit, constateren de onderzoekers. De ontwikkeling van een nieuwe farmaceutisch middel kost al snel tien jaar en kost zo'n achthonderd miljoen dollar. Voor fabrikanten is de verleiding om naar designer-analogen te grijpen dus levensgroot.
"Anti-obesity drug analogues are not limited to N-nitrosofenfluramine and N-desmethyl-sibutramine", voorzien de onderzoekers. "Because of high commercial demand, one can foresee that new analogues will keep emerging in the market."
Er staat ons nog wat te wachten.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken