Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       In de pijplijn     Archief Myostatinremmers   Myostatinremmers    

2 2 - 0 9 - 2 0 1 0

  Myostatineblokkers verslechteren uithoudingsvermogen (Muscle Nerve. 2010 Sep;42(3):355-62.)

De myostatineblokkers waarnaar de chemische krachtsport zo reikhalzend uitkijkt doen waarschijnlijk afbreuk aan het duurvermogen. Dat blijkt uit een dierstudie uit de koker van Alexandra McPherron, een onderzoeker die baanbrekend werk deed op het gebied van myostatine en een half dozijn patenten op haar naam heeft staan. [faqs.org]

Myostatin
Hiernaast zie je de ruimtelijke structuur van het eiwit myostatine. Spiercellen maken myostatine aan om hun eigen groei te beteugelen. Farmaceuten werken aan spierversterkende medicijnen die dat eiwit blokkeren, in de hoop dat ze daarmee mensen met spierdistrofie of sarcopenie kunnen helpen. Foto's van beangstigend gespierde dieren die door een genetische ingreep of een mutatie geen myostatine kunnen aanmaken zijn in de bodybuilding iconen. Die foto's zijn net zo bekend als de afbeeldingen van Gregg Valentino's monsterarmen.

McPherron en haar collega, Kathleen Savage, publiceerden in Muscle Nerve een experiment met de muizen die je van zulke foto's kent.


Myostatineblokkers verslechteren uithoudingsvermogen


Myostatineremmers maken spieren groter. Ze worden ongetwijfeld populair in de bodybuilding en, als ze mensen ook daadwerkelijk sterker maken, in krachtsporten als powerliften en gewichtheffen. Maar wat doen die middelen met het vermogen van spieren om langere tijd achter actief te zijn? Wat doen ze met het duurvermogen?

Om die vraag te beantwoorden trainden onderzoekers gewone muizen [Mstn +/+] en muizen die door een genetische ingreep geen myostatine konden aanmaken [Mstn -/-]. Vier weken lang renden de muizen vijf keer per week een half uur in een treadmill.

Na de trainingsperiode legden de supergespierde muizen het af tegen de muizen met intacte myostatinegenen. De myostatineloze muizen reageerden weliswaar op de training, maar in mindere mate dan de gewone muizen. In een test waarin de proefdieren steeds harder moesten lopen, liepen de dubbelgespierde muizen 28 procent minder lang, en legden ze 40 procent minder meters af. Hun duurvermogen was 38 procent minder dan dat van de gewone dieren.


Myostatineblokkers verslechteren uithoudingsvermogen


Het uitschakelen van myostatine verhoogt het aantal snelle spiervezels die kortstondig veel kracht genereren, maar vermindert het aantal oxidatieve spiervezels die gedurende een langere periode actief kunnen zijn.


Myostatineblokkers verslechteren uithoudingsvermogen


De omzetting van voedingsstoffen in energie verloopt via de citroenzuurcyclus. In een eerste stap in die cyclus is het enzym citraatsynthase actief. Je ziet hierboven dat de activiteit van dat enzym in de triceps, de quadriceps (Quad), de plantaris (Plt) en de gastrocnemius (Gas) bij de myostatineloze muizen geringer is.

Misschien beantwoordt deze studie de vraag waarom mensen ueberhaupt myostatine aanmaken. Zonder dat vervelende eiwit waren we immers allemaal supermensen met dikke spierballen geweest. Maar waarschijnlijk is voor onze soort het vermogen om hard weg te rennen belangrijker geweest dan spierkracht.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken