Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Gewrichten       Myostatinremmers    

Myostatin blockers destroy tendons

2 6 - 0 9 - 2 0 0 8

  Myostatinblokkers slopen aanhechtingen (ScienceDaily Jan. 23, 2008) Myostatinblokkers, de nieuwe groep spierversterkers waar de chemische sport reikhalzend naar uitkijkt, hebben een ernstige bijwerking. Dat ontdekten onderzoekers van de University of Michigan tijdens proeven met muizen die door een genetische ingreep geen myostatin meer konden aanmaken. [Proc Natl Acad Sci U S A. 2008 Jan 8;105(1):388-93.] De spieren van de muizen zijn groter en sterker, maar hun aanhechtingen zijn klein en broos.
Myostatin is een eiwit dat spieren aanmaken als ze overtraind zijn, of als door ouderdomszwakte worden getroffen. De enige functie van myostatin die onderzoekers bij volwassen organismen tot dusverre hebben ontdekt, is dat het eiwit de spiergroei remt. Vandaar dat de farmaceutische industrie driftig experimenteert met myostatinblokkers, in de hoop dat die middelen mensen met spierziekten of ouderdomszwakte langer gezond helpen houden. De fabrikant Wyeth is vrij ver met de ontwikkeling van een humane myostatinblokker.
De verwachting is dat myostatinblokkers vroeg of laat zullen opduiken in de sport - als ze daar al niet zijn.
Zeker voor die sportieve gebruikers zijn de berichten uit Michigan interessant. De onderzoekers vergeleken muizen met functionerende myostatingenen (MSTN +/+) met muizen waarbij de myostatin-genen kapot waren gemaakt (MSTN -/-). Hieronder zie je hoe zwaar de spier tibialis anterior was bij de twee soorten muizen, en hoe zwaar de aanhechtingen van die spier.

Myostatinblokkers slopen aanhechtingen

In de aanhechtingen vonden de onderzoekers receptoren voor myostatin. Toen ze bepaalden hoe sterk de aanhechtingen van de gewone en de myostatinloze muizen waren, zagen de onderzoekers bovendien dat de myostatinloze aanhechtingen brozer en stijver waren. De stijfheid zie je in de onderstaande figuur.

Myostatinblokkers slopen aanhechtingen

"Those interested in myostatin inhibitors need to be aware of the fact that by doing these things to muscles, they may be having negative effects on tendons", waarschuwt onderzoeksleider John Faulkner. De onderzoekers vermoeden dat spieren niet voor niets myostatin aanmaken. Myostatin is kennelijk bedoeld om de aanhechtingen sterker te laten worden.
Het onderzoek, dat is verschenen in het sjieke PNAS, is slecht nieuws voor de meest vooruitgeschoven frontier in de chemische sport. Het is ook juist interessant voor sportwetenschappers die zoeken naar manieren om beschadigde gewrichten weer gezond te maken. Die moeten de oplossing misschien zoeken in trainingsregimes die resulteren in een optimale aanmaak van myostatin. Een soort gecontroleeerde overtraining, zeg maar.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken