Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Myostatinremmers       In de pijplijn    

2 1 - 0 2 - 2 0 1 0

  Myostatin-injecties voor meer spieren (Anim Sci J. 2009 Oct 1;80(5):585-90.)

Het manipuleren van het eiwit myostatin is weer iets makkelijker geworden. In de Animal Science Journal schrijven onderzoekers van de Chinese Sichuan Agricultural University hoe ze varkens gespierder hebben gemaakt door ze 4 keer een injectie met het eiwit myostatin te geven. Daardoor ging het immuunsysteem van de varkens het myostatin in de dieren afbreken.

Myostatin-injecties voor meer spieren
Myostatin wordt aangemaakt door spiercellen om hun eigen groei te beteugelen. Hoe meer myostatin je spieren aanmaken, des te moeizamer maak je spiermassa aan en des te makkelijker breek je spiermassa af. Vandaar dat onderzoekers studeren op technieken om myostatin uit te schakelen. Farmabedrijven doen al proeven met myostatinblokkers in de hoop dat ze daarmee spierziekten kunnen bestrijden. Het gros van het myostatin-onderzoek gebeurt echter op landbouwuniversiteiten, waar onderzoekers veeboeren aan monsterlijk grote zalmen, koeien, kippen en varkens willen helpen. Er bestaan al koeien - de Belgische Blauwe, bijvoorbeeld - die door een foutje van de natuur geen myostatin kunnen aanmaken. Je ziet er eentje hierboven.

De Chinezen experimenteerden met een eenvoudige techniek: ze lieten micro-organismen myostatin produceren en injecteerden 1 mg of 4 mg van dat eiwit in varkens, op dag 1, 14, 28 en 42 van een experiment dat 84 dagen duurde. Het immuunsysteem van de varkens ging het eiwit daardoor als lichaamsvreemd herkennen, en maakte antilichamen aan die het myostatin neutraliseerden. Hoeveel antilichamen, dat vertelt de figuur hieronder.


Myostatin-injecties voor meer spieren


De genen in de spiercellen die myostatin aanmaken gingen door de myostatinprik minder hard werken.


Myostatin-injecties voor meer spieren


Het gevolg laat zich raden. In de tabel hieronder zie je dat de dieren vet verloren en spierweefsel wonnen. Het effect is niet spectaculair, wel significant. De injecties met 4 mg myostatin werkten net zo goed als die met 1 mg.


Myostatin-injecties voor meer spieren


Media speculeren graag over het gebruik van nieuwe dopingmiddelen in de sport, zoals middelen en technieken die genen manipuleren. In de praktijk zijn die technieken vaak niet geschikt voor menselijk gebruik. Wat werkt in een lab is vaak gewoon te ingewikkeld om toe te passen op een mens. Maar als een techniek simpel genoeg is voor toepassing door veeboeren, wel, dan is die ook geschikt voor sporters. De komst van de myostatinblokkers in het dopingmilieu zal niet meer lang op zich laten wachten.

Vraagje onzerzijds: zou de hormoonmaffia al met myostatin rommelen?

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken