0

Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  L-Dopa       Plantaardige extracten     Testosteron & Supplementen  Testosteron & supplementen     Testosteron & Leefstijl  Testosteron & leefstijl    

1 0 - 1 1 - 2 0 0 8

  Mucuna pruriens: meer testosteron, meer LH, minder prolactine (Fertil Steril. 2008 Oct 28. [Epub ahead of print].) Extracten van de boon Mucuna pruriens - een natuurlijke bron van het aminozuur L-Dopa - verhogen in mannen de concentratie testosteron. Mucuna pruriens stimuleert de hormoonproductie via de hypofyse, want het
Mucuna pruriens: meer testosteron, meer LH, minder prolactine
supplement verhoogt ook de aanmaak van de stuurhormonen LH en FSH.
Dat is de slotsom van onderzoekers van de universiteit van Lucknow in India, die proeven deden met 75 gezonde mannen en 75 mannen die geen kinderen konden krijgen. De mannen waren tussen de 25 en de 40 jaar oud. Ze kregen drie maanden achtereen elke dag vijf gram gedroogd en vermalen Mucunapoeder.
Het supplement verbeterde de hoeveelheid en de kwaliteit van het zaad van de mannen. Bij de gezonde mannen viel er weinig te verbeteren, dus was het effect klein. Bij de mannen met weinig zaadcellen in hun sperma - wetenschappelijke term: oligozoospermia - was het effect duidelijker.

Mucuna pruriens: meer testosteron, meer LH, minder prolactine

Uit de analyse van het bloed van de mannen bleek dat de verbetering van het zaad samenhing met een verhoogde aanmaak van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Oligozoospermia ontstaat vaak als de testes, die behalve zaadcellen ook testosteron aanmaken, weinig prikkels krijgen vanuit de hypofyse in de hersenen. De hypofyse maakt de stuurhormonen FSH en LH, en die zetten de testes aan tot de aanmaak van zaadcellen en testosteron.
Hieronder zie je wat het extract deed met de afgifte van die hormonen bij de mannen met olizoospermia. Let ook op de prolactinespiegel. Prolactine is een ander hypofysehormoon, maar dan eentje waarvan de aanmaak omhoog gaat als het lichaam de aanmaak van testosteron een tandje lager zet.

Mucuna pruriens: meer testosteron, meer LH, minder prolactine

Ook bij de gezonde mannen verhoogde het Mucuna pruriens-extract het testosteron. Dat zie je hieronder.

Mucuna pruriens: meer testosteron, meer LH, minder prolactine

Het mechanisme achter het endocrinologische effect van Mucuna pruriens is bekend. Het lichaam zet L-Dopa om in de neurotransmitter dopamine. Dopamine verhoogt de activiteit van de hersencentra die seksualiteit en de aanmaak van geslachtshormonen reguleren.
De onderzoekers keken ook naar de concentratie van adrenaline en nor-adrenaline in het bloed van de mannen. Die ging omhoog. Dat kun je verwachten. L-Dopa is niet alleen een precursor voor dopamine, maar ook voor adrenaline.
L-Dopa is niet zo'n verschrikkelijk goed ergogeen middel, hebben sporters ontdekt. Het aminozuur verdwijnt te snel uit het bloed. Om nog niet bekende redenen leidt gebruik van Mucuna pruriens wel tot een stabiele verhoging van de L-Dopa-spiegel.
Helemaal geen fout spul voor na een anabolenkuur - en misschien een interessant product om als trainingsbooster te gebruiken. Meer adrenaline in je bloed tijdens je training betekent betere prestaties, maar ook meer aanmaak van testosteron.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken