Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  MSM       Immuunsysteem       Onzinnig & verdacht       Gevaarlijke supplementen    

2 9 - 1 2 - 2 0 0 1

MSM: een onzinsupplement met fans

MSM zit in de lift. Drogisterijketens leggen MSM in hun schappen, editorials in gratis huis-aan-huis-bladen bezingen MSM in alle toonaarden, en supplementenmakers werken aan nieuwe producten met MSM. Maar doet MSM wel wat het zou moeten doen? We hebben een paar dagen zitten zoeken naar informatie over MSM en worden niet blij van het resultaat.

MSM: een onzinsupplement met fans
MSM staat voor Methyl-Sulfonyl-Methaan. [Structuurformule #2 in de figuur hiernaast.] Het is een analoog van dimethylsulfoxide of DMSO, een oplosmiddel dat chemische middelen door de huid het lichaam in kan transporteren. [Structuurformule #1 in de figuur hiernaast.] DMSO zit in de testosterongels en -pleisters.

De MSM-cultus is het geesteskind van biochemicus Robert Herschler en arts Stanley Jacob. Die is ontstaan uit een andere cultus die Stanley Jacob in de jaren zestig en zeventig had opgebouwd rond DMSO. DMSO, beweerde Jacob, zou helpen tegen artritis en diabetes. Jacob heeft daar zelfs patenten voor gekregen, zonder dat hij daar onderzoek naar heeft gedaan.

De FDA heeft het gebruik van DMSO een halt toe geroepen, uit angst dat patienten daardoor nog zieker zouden worden dan ze al zijn. Daarop stortte de chirurg zich op de ongevaarlijke DMSO-metaboliet MSM. Hij schreef er een boek over, The Miracle of MSM: The Natural Solution for Pain. Daarin schildert hij MSM af als een regelrecht wondermiddel. MSM zou helpen tegen allergie, artritis, buikpijn, stress, snurken - bijna alles.(2)

Verkopers op het internet hebben daar nog een schepje bovenop gedaan. Berucht is bijvoorbeeld Karl Loren, de webmaster van een website die MSM verkoopt en nog radicaler claims maakt. MSM zou volgens Loren helpen tegen kanker, suikerziekte, artritis en hoofdpijn. De FDA heeft Loren al eens gewaarschuwd dat hij daarmee te ver gaat.(3)

Toch zijn veel mensen bevattelijk voor de beloftes die MSM-goeroes doen. Zo ook acteur James Coburn, die in 2000 op TV verklaarde dat MSM hem had geholpen van zijn artritis af te komen.(4)

Wetenschappers die de claims hebben onderzocht kwamen bedrogen uit.

Zo berust de werking van MSM op het gegeven dat het supplement het lichaam voorziet van zwavel, volgens de goeroes. Uit dierstudies blijtk echter dat MSM in het lichaam niet fungeret als bron van zwavel. Ongeveer een procent van de zwavel in MSM wordt opgenomen door het lichaam. Meer niet.(5) Het supplement voegt dus bijna niets toe aan de zwavelhoudende aminozuren als cysteine, die je gewoon met je voeding binnenkrijgt.

Tegen diabetes helpt MSM evenmin. Proefdieren die door hun aanleg makkelijk suikerziekte krijgen, worden net zo vaak ziek als ze MSM krijgen als proefdieren die het zonder het wondermiddel moeten stellen.(6)

Ook op de hersenziekte Alzheimer heeft MSM geen effect. Najaar 2001 publiceerden Amerikaanse neurologen een onderzoek waarin ze vrijwilligers dagelijks een standaarddosering van 1 tot 3 gram MSM hadden gegeven. De stof bleek zich op te hopen in het hersenweefsel - zonder positieve of negatieve gezondheidseffecten te veroorzaken.(7)

Goed, er zijn ook positieve studies over MSM gepubliceerd. Een paar. Dierstudies van Russische wetenschappers in tijdschriften met onuitspreekbare namen, met juichende abstracts die meer aan verkooppraatjes doen denken dan aan serieuze onderzoeksverslagen.(8) Maar of je die kunt vertrouwen?

1. Kerry Lang. Methylsulfonylmethane (MSM). Quackwatch, June 17 2001. [Link]
2. Horowitz DJ. Warning letter to Karl Loren, Vibrant Life/B&B International, Oct 20 2000.
3. Colin Price. Pain - MSM: Does It Work? Harvard Health Letter August 2000.
4. Richmond VL. Incorporation of methylsulfonylmethane sulfur into guinea pig serum proteins. Life Sci 1986 Jul 21;39(3):263-8. [Link]
5. Klandorf H, Chirra AR, DeGruccio A, Girman DJ. Dimethyl sulfoxide modulation of diabetes onset in NOD mice. Diabetes 1989 Feb;38(2):194-7. [Link]
6. Lin A, Nguy CH, Shic F, Ross BD. Accumulation of methylsulfonylmethane in the human brain: identification by multinuclear magnetic resonance spectroscopy. Toxicol Lett 2001 Sep 15;123(2-3):169-77. [Link]
7. Murav'ev IV, Venikova MS, Pleskovskaia GN, Riazantseva TA, Sigidin IA. Effect of dimethyl sulfoxide and dimethyl sulfone on a destructive process in the joints of mice with spontaneous arthritis. Patol Fiziol Eksp Ter 1991 Mar-Apr;(2):37-9. [Link]

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken