Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Vergeten anabolen       Anabolen & risico's       In de pijplijn       Anabolen & studies    

0 2 - 1 0 - 2 0 0 7

  Monsteranabool dimethandrolone voor de mannenpil (Science Daily October 1, 2007)
Onderzoekers bestuderen het monsteranabool dimethandrolone als een serieuze kandidaat voor de 'mannenpil'. Dat meldt Science Daily in een persbericht over een congres over anticonceptiemiddelen voor mannen.
"An androgen that can be taken orally, dimethandrolone undecanoate (DMAU), was effective at reducing sperm
Dimethandrolon
numbers in rabbits if taken at a low, but not high, dose. Rabbits regained their fertility when they stopped the drug."
Dimethandrolone lijkt op nandrolone, maar heeft twee methylgroepen die nandrolone niet heeft, op C11 en C7. Die methylgroepen zorgen ervoor dat het steroid bijzonder goed past in de androgeenreceptor. Het is een 'stekelvarkensteroid'.
Tegelijkertijd remmen de methylgroepen enzymen die in het lichaam groepen aan het steroid plakken, zodat het steroid minder snel wordt afgevoerd. Daardoor is dimethandrolone ook nog eens oraal beschikbaar - zonder dat het molecuul schadelijk is voor de lever. Vooral anabolen met een methylgroep op C17 zijn immers riskant voor de lever.
Misschien dat door al die gewenste eigenschappen hoge doses dimethandrolone proefdieren weer vruchtbaar maken.
Testes maken zaadcellen als de concentratie androgeen in de testes enorm hoog is - hoger dan in het lichaam. Exogene verhoging van de androgeenspiegel in het lichaam stopt de endogene afgifte van testosteron. In de testes zakt de concentratie testosteron, en de afgifte van zaadcellen stopt. Maar als er in het lichaam net zoveel synthetisch androgeen circuleert als je normaliter in de testes aantreft, dan blijft de aanmaak van zaadcellen intact.
Dat is waarschijnlijk gebeurd met de proefdieren die een hoge doses methandrolone kregen. Gebruik je testosteron, dan heb je daarvoor bijkans ridicule doseringen voor nodig, maar gebruik je een monsteranabool, dan gebeurt het al bij doses die betrekkelijk weinig hogere zijn dan de normale.
Een andere mogelijke ontwikkeling op het gebied van de 'mannenpil' is de komst van de SARM's of selective androgen receptor modulators.
"A testosterone-like pill ("selective androgen receptor modulator") already in human testing as an osteoporosis and muscle-wasting treatment may have a side benefit: it could work as a hormonal contraceptive that could be taken as a pill. Until now, most "male Pill" research has used a combination of shots, implants, or gels. The SARM industry support (by GTx, Inc.) gives it a good chance at commercialization."

0 9 - 1 0 - 2 0 0 7

  Synthetische cellen in de maak (Guardian October 6 2007)
Een mijlpaal in de ontwikkeling van de menselijke soort. Dat betekent het project waaraan Craig Venter op dit moment werkt. Volgens Craig Venter. Venter, die een belangrijke bijdrage leverde aan het ontcijferen van het menselijk DNA, heeft zich nu gegooid op creeren van synthetische levende cellen.
"We are going from reading our genetic code to the ability to write it", zegt Venter in een gesprek met The Guardian. "That gives us the hypothetical ability to do things never contemplated before."
Dat "never contemplated" is niet helemaal waar, Craig. Je moest eens weten wat ergonauten met die synthetische spier-, bloed- en hersencellen willen gaan doen. De mogelijkheden zijn misschien nog groter dan die van gendoping.
In Venters lab hebben twintig topwetenschappers onder leiding van Nobelprijswinnaar Hamilton Smith al op basis van Mycoplasma genitalium eigenhandig een gestript chromosoom gemaakt, 381 genen lang en een kleine zeshonderdduizend baseparen groot. De volgende stap is het inbrengen van het chromosoom in een echte bacterie - en dan maar hopen dat het ding werkt.
Pat Mooney, nanotechnologie-watcher en directeur van de ETC-groep, noemt Venters bekendmaking "a wake-up call". Volgens hem maakt Venter "a chassis on which you could build almost anything. It could be a contribution to humanity such as new drugs or a huge threat to humanity such as bio-weapons."
Officieel wil Venter een synthetische cel maken die zichzelf kan vermeerderen en die bio-brandstof kan maken. Er circuleert al een naam: Mycoplasma laboratorium.

2 8 - 0 9 - 2 0 0 7

  Fitness op recept (NOS 24 sep 2007) [Offline]
Minister Ab Klink overweegt om fitness in het ziekenfonds te doen. Artsen zouden dikkerds op recept naar de sportschool moeten kunnen sturen, net zoals ze nu cholesterolverlagers of afslankpillen kunnen voorschrijven.
Op dit moment loopt er een proef, waaruit ueberhaupt nog moet blijken of dikkerds ook echt fitter worden van een minder of meer verplicht fitness-schema.
Een goede zaak? Gezondheidspsycholoog Maria Koelen van Wageningen Universiteit vindt van wel. [Resource 27 September 2007] [Offline] "Vooral bij mensen die maar met moeite de sportschool kunnen betalen zou het wel eens een positief effect kunnen hebben", aldus Koelen.
"We moeten niet naar een situatie toe waarin we de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van mensen volledig bij de mensen zelf leggen. Zo van: we zorgen ervoor dat je kunt fitnessen, en als je dat niet doet, en je wordt ziek, dan zie je zelf maar hoe je het oplost. Dat zou onjuist zijn. Ziekte heb je niet helemaal zelf in de hand."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken