Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  Anabolen & studies       Anabolen & risico's       Vergeten anabolen       Opsporing van anabolen    

1 9 - 0 6 - 2 0 0 8

  Monsteranabool dimethandrolon aromatiseert niet (J Steroid Biochem Mol Biol. 2008 May 28;110(3-5):212-220.)
De perspectieven voor het nieuwe anabole steroid dimethandrolon - volledige naam: 7-alpha,11-beta-dimethyl-19-nortestosteron - worden steeds rooskleuriger. Volgens onderzoekers van het Amerikaanse Bioqual is de kans dat gebruikers last krijgen van oestrogene bijwerkingen nihil. Volgens hun reageerbuisstudies zet dimethandrolon niet om in metabolieten met een oestrogene werking.
Dimethylnandrolon
Dimethandrolon [structuurformule hiernaast] is een nandrolon-achtige verbinding, met twee extra methylgroepen op C7 en C11. Die methylgroepen maken van dimethandrolon een krachtig stekelvarken-anabool.
In 2006 publiceerden onderzoekers van Bioqual ook al een dierstudie naar dimethandrolon. Daaruit bleek dat de dimethandrolon een krachtige anabole werking heeft, de prostaat ontziet en ook een aanzienlijke progesteronachtige werking heeft. Volgens een inmiddels vier jaar oude dierstudie werkt dimethandrolon 136 keer krachtiger dan testosteron.
Op congressen over mannelijke anticonceptiemiddelen rapporteren onderzoekers trouwens tegenstrijdige effecten op de vruchtbaarheid van proefdieren die dimethandrolon krijgen. In lage doses worden proefdieren steriel, in hoge doses kennelijk niet.
In de studie die binnenkort verschijnt in de Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology vertellen de onderzoekers hoe ze 7-alpha,11-beta-dimethyl-19-nortestosteron in reageerbuizen hebben laten reageren met het enzym aromatase. Dat zet in het lichaam anabole en androgene steroidhormonen als testosteron om in estradiol.
De onderstaande figuur vertelt wat er gebeurde toen de onderzoekers testosteron bij het enzym gooiden. De hoeveelheid testosteron vermindert, die van estradiol neemt toe.

Monsteranabool dimethandrolon aromatiseert niet

Hieronder zie je wat er gebeurde toen de onderzoekers de proef herhaalden met dimethandrolon in plaats van testosteron.

Monsteranabool dimethandrolon aromatiseert niet

Er gebeurde dus helemaal niets. Het oestrogeen dat zou zijn ontstaan als het aromatase-enzym wel grip op dimethandrolon zou krijgen is 7-alpha,11-beta-dimethyl-estradiol. Toen de onderzoekers dat oestrogeen synthetiseerden en uittestten in reageerbuizen, zagen ze dat het tien procent minder goed interacteert met de alpha- en beta-receptoren voor estradiol dan estradiol zelf. Had het enzym wel gewerkt, dan was er dus wel enige estrogene werking geweest.
MENT / 7-Methylnandrolon
De onderzoekers herhaalden de bovenstaande proef met MENT alias 7-alpha-19-nortestosteron. MENT is even tamelijk hip geweest in anabolenland. Het leek erop dat het als een nieuw anabool op de markt zou komen. Toen bleek dat het oraal niet zo goed beschikbaar is, terwijl je het nieuwe dimethandrolon gewoon kunt slikken, verminderde de belangstelling.
Hieronder zie je wat aromatase doet met MENT.

Monsteranabool dimethandrolon aromatiseert niet

MENT aromatiseert dus wel - een beetje. Het oestrogeen dat dan onstaat, 7-alpha-methyl-estradiol, is ietsiepietsie sterker dan gewoon estradiol.
11-Methylnandrolon
Toen de onderzoekers dezelfde proef nog eens herhaalden met 11-beta-methyl-19-nortestosteron ontdekten ze dat die nandrolon-analoog helemaal niet aromatiseert. Het is dus waarschijnlijk vooral de 11-beta-methylgroep die bij dimethandrolon de aromatasisering voorkomt.
Theoretisch zou nog de mogelijkheid bestaan dat een ander enzym, 5-alpha-reductase, het enzym dat testosteron omzet in DHT, dimethandrolon omzet in steroidverbindingen met een zwakke oestrogene werking. Maar de onderzoekers denken dat ook 5-alpha-reductase geen vat krijgt op dimethandrolon. Dat hebben ze in 2007 tijdens de Annual Meeting of the Endocrine Society in het Canadese Toronto verteld.
Wij weten genoeg.
Er komt een nieuw anabool op de markt.

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken