Ergogenics

  [Definitie:] "An ergogenic aid is any substance or phenomenon that enhances performance." (Wilmore and Costill)

  Nieuwsbrief over doping, supplementen, voeding en training

  L-Carnitine       Taurine       Hart & bloedvaten       Q10    

0 9 - 0 6 - 2 0 0 8

  Dierstudie: mix van Q10, taurine en carnitine beschermt hart tegen infarct (Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 Dec;18(10):691-9.)

Een cocktail van drie voedingsstoffen, die je alledrie tegenkomt in sportsupplementen, beschermt de hartspier tegen schade die optreedt tijdens een infarct. Dat schrijven cardiologen van het St. Michael's
Co-enzym Q10
Hospital in Toronto binnenkort in Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.
De Canadezen deden proeven met mannelijke ratten. Een groep proefdieren kreeg vier weken achtereen dagelijks driehonderd milligram >L-carnitine. Die groep heet CAR. Een tweede groep kreeg daarbij nog eens vijftien milligram co-enzym Q10 per kilo/dag en drinkwater waaraan 0.1 molair taurine was toegevoegd. Die groep heet TNS. [Staat voor triple nutrient supplementation - red.]
Een derde groep, de controlegroep, kreeg geen suppletie.
Na de vier weken veroorzaakten de onderzoekers een hartaanval in de proefdieren. Toen al werd het eerste effect van de suppletie duidelijk. Van de placeboratten overleefde dertig procent. Bij de TNS-groep overleefde zestig procent.
Hieronder zie je hoe groot het aangetaste gebied in de hartspier was. Die was geringer bij de TNS-groep.

Dierstudie: mix van Q10, taurine en carnitine beschermt hart tegen infarct

Na tien dagen maten de onderzoekers hoeveel bloed het hart van de ratten nog kon rondpompen. Zoals je hieronder ziet presteerde de TNS-groep beter dan de carnitine-groep.

Dierstudie: mix van Q10, taurine en carnitine beschermt hart tegen infarct

De onderzoekers vermoeden dat de mix van taurine, carnitine en Q10 hartcellen beschermt tijdens een infarct, en daardoor de overlevingskansen verhoogt maar ook het herstel versnelt.
L-Carnitine doet dat door de energieprocessen in de hartspier tijdens stress overeind te houden. In proeven remt L-Carnitine een enzym dat het eiwit keramide maakt. Keramide is een factor bij celdood.
Taurine vermindert stress bij een hartinfarct, terwijl co-enym Q10 de membranen van de mitochondria beschermt en zo voorkomt dat de mitochondria afsterven.
"Similar cardioprotective effects were not observed when carnitine was given alone", aldus de Canadezen. "These results may be related to the importance of targeting different pathways involved in acute myocardial ischemic injury and remodeling for an optimal cardioprotective strategy."

Navigatie

Nieuws

Contact

Over ons

Dossiers

Zoeken